BATES-FÉLE SZEMTRÉNING

Dr. William H. Bates (1860-1931) által kifejlesztett szemtorna különféle látászavarok enyhítésére. Alapelve az, hogy a látással kapcsolatos problémák gyakran a szem körüli izmok nem kielégítő működésének a következményei. A távol- és közellátás, kancsalság és szemtengelyferdülés jól reagálhat a rendszeres Bates-féle szemtornára.

BIOKÉMIAI SZÖVETI SÓK

A biokémiai szöveti sókkal történő kezelés során a páciens olyan tablettákat kap, amelyek különféle ásványi anyagokat tartalmaznak erősen hígított formában. Sok orvos éppen a pirulákban lévő ásványi sók elenyészően kis mennyisége miatt vonja kétségbe ennek a terápiának a hatékonyságát.

BIOREZONANCIA

E módszer lényege, hogy a szervezetben bizonyos vegetatív jellemzők, pl. a bőrhőmérséklet és az izomtónus tudatosan befolyásolható és szabályozható. Hatékonyságát fokozza, ha a gondolati befolyásolás eredményét visszajelzésként a beteg mérőeszközön vagy képernyőn is látja. Mivel számos vegetatív elváltozás betegség tünete is lehet, a biofeedback (biológiai visszacsatolás) segítségével olykor a betegség tünetei is enyhíthetők. Némelyeknek sikerül migrénes fejfájásukat enyhíteni, másoknál különféle stresszel összefüggő problémák ellen hatékony.

BIODINAMIKA

A biodinamika a bioenergetikához hasonló módszer, de abból indul ki, hogy az ember hangulati és érzelmi állapota hatással van az emésztőrendszerre. A terapeuták az emésztőrendszert masszázzsal kezelik, a gyomor korgását annak jeleként értelmezve, hogy a kezelés hatékony.

A természetgyógyásznál

Miután a terapeuta elmagyarázza a biológiai visszacsatoláshoz szükséges speciális relaxációs technikát (például hogyan lehet az egészségre koncentrálni), megmutatja, hogyan kell használni a visszajelzést biztosító mérőeszközt, és miként ismerheti fel a változásokat. A kezelés célja, hogy a beteg maga tanulja meg előidézni a megfelelő relaxációs állapotot.

BUTEJKO-FÉLE LÉGZÉSGYAKORLAT

Ezt a terápiát Konsztantyin Butejko orosz tudós dolgozta ki. Alapelve szerint a túl szapora légzés olyan kémiai változásokat okozhat a vérben, amelyek különféle panaszokat, pl. szorongást, izommerevséget, fejfájást, szédülést, asztmát idézhetnek elő. A Butejko-tanfolyamokon a résztvevőket megtanítják a lassú légzésre és a lélegzet visszatartására. Az asztmás betegek egy része a Butejko-légzéstechnika elsajátítása után kevésbé szorul rá gyógyszeres kezelésre. A terápián azonban csak az orvos beleegyezésével vegyen részt, asztmások pedig csak akkor módosítsák gyógyszeradagjukat, ha az orvos jóváhagyja.

BEMER 3000 MÁGNESTERÁPIA

BEMER 3000 MÁGNESTERÁPIA

Bio-Elektro-Mágneses-Energia-Reguláció

Az egészséget többek között a testi és szellemi teljesítőképességgel lehet meghatározni, mely az egyes sejtek teljesítőképességén alapszik. Ennek megfelelően a betegséget bizonyos sejtek teljesítőképességének csökkenésével vagy hiányával lehetne jellemezni. Az érintett sejtfajtától és a teljesítőképesség csökkenésének mértékétől függően több vagy kevesebb tünet lép fel, melyek egy bizonyos betegségre utalnak.

Az élet az embert "tökéletesre" teremtette, az egészséghez szükséges valamennyi elemmel. Miért leszünk mégis betegek? Az egyik lényeges aspektus az ember energiastátusa.

A szervezetben történő valamennyi folyamathoz, a minden egyes sejtben önállóan termelődő, a rendeltetésszerű működést biztosító energiára van szükség.

Lehet, hogy az energiahiány felelős azért, hogy az önszabályzó és öngyógyító mechanizmusok már nem működnek megfelelően, s ezért csökken az ember teljesítménye, regeneráló képessége és kialakulnak a betegségek?

A krónikus oxigénhiány okai mindenek előtt a civilizált ember életmódjában keresendőek. Kialakulásának kedvez, illetve előidézőjének oka többek között a mozgáshiány, a fizikai stressz, felületes és gyors légzés, alultápláltság, fokozódó környezetszennyezés.

Ezen kíván segíteni az elektromágneses mező terápia, mely vezérlő szerepet tölt be, de nem szállítja szükségszerűen az élet és egészség fenntartásához szükséges energiát.

Eltekintve a strukturális tulajdonságoktól az effajta, alapvető fizikai törvényszerűségek alapján történő aktivizálások hatékonysága nagymértékben függ a töltések nagyságától, az abban részt vevő tömegek mozgásától, ezzel együtt pedig a beható elektromágneses mező intenzitásának időbeli menetétől.

A hagyományos mágneses mezőn alapuló terápiás eljárások a statikus (permanens mágnesek), ill. szinusz-, négyszög-, trapéz- és furészfog-formájú pulzáló mezők alkalmazására támaszkodnak. A fent említett alapvető igény egy a fiziológiás rendszer molekuláris adottságaira hangolódó, a döntő jelentőségű kölcsönhatások aktivizálásához szükséges jelforma azonban mindeközben messzemenőkig figyelmen kívül maradt, vagy a fizikailag-pszichikailag alig megvalósítható elképzelésekre korlátozódik. Az e probléma megoldásához vezető úton 1998-ban tettünk egy fontos lépést. Kifejlesztettük a különböző molekularendszereket a lehető legszelésesebb sávban aktivizáló, azaz a Bio-Elektro-Mágneses-Energia-Reguláció-ra irányuló speciális stimulációs jelet - BEMER -, melynél minden egyes impulzus az ingerlési lehetőségek széles spektrumát tartalmazza.

Ezen forradalmi - időközben szabadalmaztatott - ötlet megvalósításával létrejött egy rendkívül egyszerűen kezelhető, ergonómikusan kialakított BEMER terápiás rendszer.

Ez a rendszer napjainkban vitathatatlanul éllovas szerepet tölt be az orvosi és klinikai gyakorlatban használt elektromágneses mezoterápiák között csakúgy, mint a rehabilitációban, az élsportban és az otthoni gyógyításban, ideértve a megelőző és a hagyományosan alkalmazott orvosi kezelési eljárásokat is.

BACH VIRÁGTERÁPIA

BACH VIRÁGTERÁPIA

A Bach virágterápia az 1930-as években felfedezett olyan hatékony módszer, amely, hogy a növények virágaiból készült eszenciák által közvetlenül képes hatni a lelkiállapotra. A Bach-virágterápia rendszerét, amelyben 38 olyan vadon élő virágot és növényt találunk egy angol orvos, dr. Edward Bach fedezte fel. Elsősorban olyan gyógymódot keresett, amelynek segítségével bárki viszonylag könnyen megtalálhatja betegsége okát, és sikeresen kezelheti mind lelki, mind pedig testi bajait. A Bach virágterápia, mint az öngyógyítás nagyszerű módszere segít megtalálni a lelki harmóniát, a megnyugvást és a békét ebben a rohanó világban. A Bach-virágterápia egyszerű és mellékhatásoktól mentes, ezért a cseppek egyre több család házipatikájának állandó részét képezik. A Bach-virágterápia sikere egyszerűségében rejlik, egyszerű, praktikus, így használata a mindennapokban bármikor áldásos hatású. Bach virágterápia

BIOENERGETIKA

E terápia alapelve, hogy a testen és a lelken ?életerő" áramlik keresztül, és ha az áramlás megszakad, betegség léphet fel. A bioenergetikus természetgyógyász igyekszik elhárítani az akadályt az életerő áramlásának útjából, feloldva ezzel a feszültséget, és érzelmi felszabadulást idézve elő. A terapeuták szerint bioenergetikai módszerekkel sikeresen kezelhető a szorongás és a depresszió, javulás érhető el a Down-kórosok és az autisták állapotában is. A természetgyógyásznál A bioenergetikai terápia négyszemközti konzultációval kezdődik. A terapeuta az állapot megítélése után olyan gyakorlatokat javasol, amelyekkel az energiaáramlás akadályozottsága feloldható. Később csoportos foglalkozásra is mód nyílik, amelynek keretében a beteg elsajátíthatja, illetve tökéletesítheti a gyakorlatokat.

BIORITMUS

A bioritmus alapelve, hogy mindenkinek három állandó hosszúságú ciklusa van, amelyek az ember egészségét és teljesítőképességét befolyásolják. A fizikai ciklus, amely 23 napig tart, a vitalitást, az immunrendszert, az önbizalmat és a nemi ösztönt irányítja. Az érzelmi ciklus hossza 28 nap, hatóterülete a kreativitás és a hangulat. A 33 napig tartó intellektuális ciklus a szellemi funkciókat befolyásolja. A teória hívei szerint a bioritmus grafikonsorok formájában az egyén egész életére elkészíthető. Ehhez már speciális számítógépes programok is rendelkezésre állnak. Amikor valamelyik ciklus csúcsponton van /hullámhegy/, az e területnek megfelelő energia és teljesítőképesség akkor a legmagasabb, míg a hullámvölgyek a passzív periódusokat jelölik. A bioritmus különféle események időbeli tervezéséhez használható úgy, hogy a fontos események, amelyekhez ?jó formában" kell az embernek lennie, olyan napokra essenek, amikor legalább az egyik bioritmusgörbe a csúcsponton lesz.