CSONT-KOVÁCSOLÁS

A csontkovácsok a mozgási szerv rendszer számos elemét kezelik -a csontokat, az ízületeket, az izmokat, az inakat és más hozzájuk kapcsolódó kötőszöveteket. Szerintük sok betegség a test szerkezeti problémáiból fakad, e problémák orvoslásával tehát elősegíthető a szervezet gyógyulása. A feszültség oldásához és az egészség helyreállí tásához a terapeuták gyengéd, manuális módszereket alkalmaznak. Csontkovácsolással elsősorban az izom és ízületi eredetű fájdalmakat lehet hatékonyan kezelni. A csontkovács azonban nem elégszik meg csupán a fájdalom enyhítésével, hanem egyúttal arra is törekszik, hogy megállapítsa a tünetek okát, és ki' derítse, milyen betegség jelei lehetnek azok.

A természetgyógyásznál

A csontkovácsnál tett első látogatás legfeljebb egy óráig tart. A terapeuta az életmódra, munkára, szabadidős tevékenységekre és betegségekre vonatkozó kérdéseket tesz fel. beteget álló, ülő és fekvő helyzetben is megvizsgálja. A betegnek hajolnia és nyújtózkodnia is kell, hogy a csontkovács láthassa, hogyan reagál a test a különböző testhelyzetekre. A terápia első fázisában többnyire a lágy szövetek manuális (kézi) kezelésére kerül sor, sokféle, masszázshoz hasonló technika alkalmazásával, amelyek a merev, feszült izmok ellazulását és a petyhüdt izmok tónusának javítását segítik elő. A terapeuta ujjhegyével kitapogatja, hol vannak az izmokban feszültséggócok és egyéb problémák. Az ízületi panaszokat a terapeuta gyengéd, ritmikus simító és nyújtó mozdulatokkal igyekszik enyhíteni. Esetenként megpróbálkozhat speciális, rendszerint a gerincen alkalmazott gyors, fájdalommentes műfogással. Ennek hatására az ízület kattanásszerű hang kíséretében megmoccan, és a körülötte lévő izmok szinte azonnal ellazulnak. Ezzel a módszerrel az ízület körüli fájdalmak enyhíthetők. Az első kezelést követően általában félórás kontrollvizsgálatokra is vissza kell járni. Ezek száma több tényezőtől függ - az alapbetegségtől, a tünetektől, azok tartamától és az életkortól (fiatalabbaknál általában kevesebb kontrollvizsgálat szükséges). A kezelésre az ízületi és izom eredetű problémákon kívül jól reagálnak a sportolás során szerzett sérülések. Migrén, menstruáció előtti tünetegyüttes, székrekedés, valamint különböző légzőszervi betegségek, pl. asztma esetén is segíthet.

CSIKUNG

A ?belső energiagyakorlat" jelentésű ősi kínai testgyakorlat-rendszer célja az energiaáramlás serkentése. Az energia a kínai orvosok szerint a meridiánoknak nevezett csatornákon keresztül áramlik szerte a testben. A terápia a testtartásra és a légzésre koncentrál, de a szellemi összpontosításra is megtanít. A csikunggal (más írásmódok szerint: Qi Gong, Csi gong, Chi Kung) gyógyítók egy része az energiaáramlás megváltoztatását betegségek kezelésére is igyekszik felhasználni A csikungnak számos különböző formája van, de mindegyikben közös, hogy a testgyakorlás sok nyugati módozatától eltérően egyik sem ró nagyobb megterhelést a szervezetre. A csikung egyik legismertebb változata a tajcsicsüan /más írásmód szerint: Tai Qi Chuan/.