FÜLAKUPUNKTÚRA

Az akupunktúrának ennél a változatánál a fülkagyló bizonyos pontjaiba szúrják a tűket. A terapeuták szerint a fülön az egész szervezet leképeződik; az azon lévő akupunktúrás pontokat bizonyos szerveknek, illetve funkcióknak feleltetik meg. Olykor fényt, enyhe elektromos töltést vagy mágneses golyóscsapágyakat is használnak a terapeuták a pontok stimulálásához.

FELDENKRAIS-MÓDSZER

A minimális erőfeszítéssel, de maximális hatékonysággal történő könnyed mozgás terápiája, amelyre nagymértékben hatott a jóga, a harcművészet és az Alexander-technika. A Feldenkrais-módszer oktatói arra törekszenek, hogy betegük a testmozgást tudatosítsa és az izmokban fellépő feszültséggócokat felismerje, megtanítva azok korrigálását. Ehhez egyrészt egyszerű gyakorlatokat végeztetnek, amelyek célja a megszokott (rossz) mozgásformák javítása, másrészt kézzel segítve is mutatják, hogy melyek a stresszmentes és így legkevésbé megterhelő mozgásformák. Hívei szerint a módszer hatékonyan enyhíti a hátfájást, a bénulást, pl. a szélütés következményeit.

FÉNYTERÁPIA

E terápia egyik változatánál a páciens speciális világítódoboz előtt ül, amely a szokványos fényforrásoknál intenzívebb fényt sugároz. Ez általában segít a téli depresszióban szenvedőkön -azokon, akiknél a tobozmirigy által termelt és a téli hónapokban felszaporodó melatonin nevű hormon depressziót, levertséget okoz. A tobozmirigy rendszerint csak éjszaka termel melato-nint, a reggeli fény hatására a hormon elválasztása megszűnik. Télen azonban, amikor rövidek a nappalok és kevés a fény, a mirigy hormonelválasztása nappal is folytatódik. Napi kétszeri fényterápiás kezelés már enyhítheti a problémát, ám mielőtt belefogna, tanácsos kikérnie orvosa véleményét.