HAGYOMÁNYOS KÍNAI ORVOSLÁS

A hagyományos kínai orvoslás egységes rendszert alkot, amelyben nagy szerepet játszanak a gyógynövények, a különféle ősi módszerek, pl. az akupunktúra, továbbá az étrend és a testgyakorlás. Célja a testben áramló életerő, a esi szabályozása. A terapeuta páciensének testi, lelki és szellemi állapotát egyaránt figyelembe veszi. A vizsgálat kiterjed a hajra, szemre, bőrre, nyelvre, valamint a pulzusszámra is. A terapeuta ezután olyan kezelési programot javasol, amely nem annyira a tüneteket kiváltó betegséget veszi célba, hanem inkább a tünetekhez igazodik. A kínai orvoslás eszköztárában sokféle gyógynövény szerepel, amelyek közül némelyik - pl. a ginszeng vagy a ginkgo -gyógyhatása tudományosan is igazolt. Kiválasztásuk a hatásuk alapján történik - némelyik melegít, a másik hűsít, a harmadik csak egy bizonyos szervre hat, a negyedik a esi áramlását szabályozza, és így tovább. Hűsítő hatású gyógyfüveket írnak fel például lázra. Általában többször vissza kell menni felülvizsgálatra, hogy szükség esetén a terapeuta megfelelően módosíthassa a kezelést. A gyógynövények sokrétű felhasználásával nagyon sokféle betegség és panasz tűnik orvosolhatónak.

HELLER-GYAKORLATOK

A terápia művelői szerint a helytelen testtartás és az emiatt fellépő izomfeszültség és -merevség közrejátszik a stressz és a betegség okozta panaszok kialakulásában. A terapeuták célja a test normális állapotának helyreállítása, az izomfeszültség feloldása és a helyes testtartás kialakítása. Ehhez manipulatív kezelést végeznek, és megtanítják a pácienst a kiegyensúlyozott mozgásra. A terápiának ez a formája sokféle fájdalmat hatékonyan enyhít, különösen jól beválik azoknál, akik nyak-, hát- vagy fejfájástól szenvednek; ugyancsak jó eredményeket értek el vele az izomműködés által befolyásolt belső szervi folyamatoknál is, pl. emésztési zavaroknál.

A természetgyógyásznál

A teljes terápia rendszerint 11 héten át tartó, három részből álló kezelési ciklusból tevődik össze. Miután a terapeuta kórelőzményt készít, és megállapítja a beteg szükségleteit, nekilát a ciklus első részének, az ún. felszíni kezelésnek.A kezelések során a mellkasban és a végtagokban fellépő feszültség feloldása a cél. A ciklus következő fázisában, az ún. magterápia alatt a gyógyász azokat az izomcsoportokat veszi kezelésbe, amelyek a terapeuta szerint a test „magjában

HANGTERÁPIA

A tudósok kimutatták, hogy a hangok befolyásolják az agyműködést. E terápia hanghatásokkal igyekszik elősegíteni a gyógyulást. A beteg relaxálást előidéző, megnyugtató hangokat, így egyszerű dallamokat, hullámverést vagy delfinhangot hallgat. A hangterápiának ez a formája stressz, szorongás és más lelki problémák esetén lehet hatékony.

HIPNOTERÁPIA

A hipnózison alapuló terápia olyan tudatállapotot hoz létre, amelynek során a normális gondolkodási folyamat rövid időre lelassul, illetve megszakad. A hipnózis alkalmas többek között a relaxálás előidézésére, a stresszel összefüggő bántalmak kezelésére, szenvedélybetegek gyógyítására, továbbá fóbiák, táplálkozási zavarok, önbizalomhiány és nemi zavarok leküzdésére. A hipnózis némelyik formája fájdalomcsillapításra is jól használható, különösen szülési fájdalmaknál és fogászati kezeléseknél. A természetgyógyásznál A hipnózis létrehozásának számos módja van. A hipnotizőr ehhez nyugodt légkört teremt, és általában felkéri a beteget, gondoljon valamilyen kellemes, pihentető jelenetre, vagy ismételgessen magában egy szót, kifejezést vagy mondatot. A szuggesztió hatására a végtagok elnehezülnek, a szem lecsukódik, a hipnotikus állapotba lépéskor pedig a beteg elernyed, és készséggel tesz eleget a hipnotizőr utasításainak. Amikor a hipnózis teljessé válik és bekövetkezik az ún. mélyrelaxálás, a szívverés és légzés is lelassul, és a meditációhoz hasonló állapotba kerül az illető. A hipnotizőr ekkor olyan kijelentéseket intéz a beteghez, amelyek célja a fennálló probléma megfelelő kezelése - többek között önbecsülést erősíthet, vagy káros szenvedély abbahagyására ösztönözhet.

HOMEOPÁTIA

HOMEOPÁTIA

A homeopátia szó görög eredetű, jelentése: ?hasonló betegség", innen a magyar neve: hasonszenvi gyógymód. A terápia alapelve, hogy ha egy anyag nagyobb mennyiségben előidéz bizonyos tüneteket, akkor kis mennyiségben alkalmazva mindenféle mellékhatás nélkül gyógyítani képes az ugyanazokat a tüneteket kiváltó betegséget.

A homeopátia vezérelve: ?hasonlót hasonlóval gyógyítunk". Ez a felfogás több ezer éves múltra tekinthet vissza, jóllehet a módszer csak aránylag későn, Sámuel Hahnemann német orvos, vegyész és nyelvész (1755-1843) munkássága nyomán vált önálló orvoslási ággá. A homeopátiával Hahnemann a természetes gyógyításnak olyan rendszerét fejlesztette ki, amely nemcsak a tüneteket, hanem az egész embert kezeli. Mintegy száz szert vizsgált meg és próbált ki - ezek majdnem mindegyike ma is használatban van. A homeopátiás orvosságokat, amelyeknek a száma Hahnemann óta többszörösére nőtt, sokféle alapanyagból (növényi, ásványi, sőt állati eredetű anyagokból) állítják elő, a szervezetbe viszont olyan minimális mennyiség kerül, hogy teljesen biztonságos.