JÓGA

JÓGA

Az ősi indiai hagyomány, a jóga nagyon sokféle mentális és fizikális gyakorlatotfoglal magában, a testtartás és a légzés különféle formáitól kezdve a mély relaxációig és meditálásig. A jógaterápia ezeket a gyakorlatokat az egészségi problémákkal küszködők egyéni igényeihez igazítja. A rendszeres jógázás nemcsak a különféle megbetegedések ellen hatékony, hanem a vitalitást és az általános közérzetet is javítja.

A jógaterápia a jógázás ősi, gazdag hagyományából ered, amely az indiai szubkontinensen alakult ki több ezer évvel ezelőtt. A jóga alapjául szolgáló filozófia a lét minden szintjét magában foglalja, a materiálistól a szellemiig. Mindazonáltal hívei szerint lehetőség van rá, hogy mindenki csak a számára vonzó aspektusaival foglalkozzon. Vannak, akik relaxálásra használják, mások testi-lelki egészségük javulását is a jógától remélik. Az indiai orvoslásban ősidők óta fontos szerepe van a jógának. A modern jógaterápia azonban, amelyet Swami Kuvalayananda fejlesztett ki az 1920-as évek elején Bombayben, a hagyományos jógát a modern orvostudománnyal hatékonyan ötvöző, aránylag új tudomány. Az indulást követő évtizedekben a terápia India más részeibe is eljutott, és ma már gyümölcsöző együttműködés alakult ki az ország számos jógaklinikája és a természettudományos alapokon gyógyító kórházak között.

Tudatos légzés

A lélegzés azokhoz az életfolyamatokhoz tartozik, amelyek automatikusak, de tudatosan is befolyásolhatók. Automatikusan zajlik, tehát az ember folyamatosan tud lélegezni, ugyanakkor a lélegzetvételek száma bizonyos határok között akaratlagosan is befolyásolható. Jógagyakorlatokkal javítható a rossz légzéstechnika, amely nagymértékben befolyásolja az általános egészséget és a különféle kóros állapotokat, pl. az asztmát, szorongást.