POLARITÁSTERÁPIA

Ez a keleti és nyugati elemeket magában foglaló terápia abból az elméletből indul ki, hogy a testben egy bizonyos energiafajta áramlik egyik pólustól a másik felé, hasonlóan a mágneses erőtérhez. Ez az energiaáram, amelynek töltése pozitív, negatív és semleges is lehet, a - jógából átvett névvel - csakráknak nevezett energiaközpontok között folyik. A polaritásterápia művelői az energia egyensúlyának megteremtésére és az általános egészség elősegítésére négyféle technikát alkalmaznak: masszázst (tapintás, kenés, gyúrás), tudatosítási gyakorlatokat (a problémák verbális feloldása), étrendi javaslatokat, valamint nyújtó gyakorlatokat (jógához hasonló testhelyzetek alkalmazása).

PSZICHÉS ENERGIÁVAL GYÓGYÍTÓK

A pszichés energiával gyógyítók tevékenységük fő hatóerejének többnyire azt az éltetőerőt tartják, amely mindenkiben megvan. Amikor valaki beteg, ez az erő szerintük csökken, ?elfogy", de azt mondják, képesek saját vitális energiájukat átadni a beteg személynek. Számos terápia tartozik ide, köztük a hittel történő gyógyítás, valamint a távgyógyítás. Egyes tanulmányok szerint ezek az eljárások bizonyos esetekben hatásosak lehetnek. Csökkenthetik a fájdalmat, vagy pedig lelki támaszt nyújtva elősegíthetik, hogy a páciens könnyebben megbirkózzon betegségével, jóllehet a fennálló egészségi probléma továbbra is megmarad. A természetgyógyásznál A módszerek sokfélék. ?Gyógyító energiájukat" egyesek kézrátétellel közvetítik, finoman megérintve a beteget vagy kissé fölötte tartva a kezüket, mások gondolati úton vagy imádkozással. A páciens nemritkán melegséget érez, miközben a gyógyító fölé vagy ráhelyezi a kezét. A lelkiismeretes terapeuta a betegének azt tanácsolja, hogy ne bízza magát kizárólag rá, hanem keresse fel orvosát is. Óvakodjon azoktól, akik a betegségből való teljes gyógyulást vagy a betegség megelőzését ígérik, akik túlságosan magas árat kérnek, vagy akik kezelés helyett hittérítéssel foglalkoznak!

PSZICHOTERÁPIA

A pszichoterapeuták az érzelmi-pszichológiai problémákkal (bánat, gyász, stressz, szorongás) küszködőkön igyekeznek segíteni. Fő munkamódszerük a páciens figyelmes meghallgatása és lelki támasz adása. A rászorulóval elbeszélgetnek tapasztalatairól, élményeiről és kapcsolatairól, ami segít a páciensnek saját lelki problémáit jobban átlátni, és fokozatosan közelebb kerülni az olykor nagyon mélyen gyökerező érzelmi nehézségeihez.

A terapeuta kiválasztásánál fontos megtudni, milyen módszerrel dolgozik. A pszichoterápia legnépszerűbb formái például a pszichoanalízis, a viselkedésterápia, az encounter-csoportok, a tranzakcionális analízis, a gestalt-terápia (amely bizonyos viselkedéseket, pl. a testbeszédet tudatosítja). A kezelés kapcsán a művészet-, a zene- és a mozgásterápia elemeit is felhasználhatják.

A pszichoterápiás kezelés időtartama változó; a terápia jellegétől és a beteg igényeitől függően lehet rövid, de esetenként hónapokig vagy akár évekig is elhúzódhat. A terápia végére képessé kell válni a nehézségekkel való szembenézésre és azok legyőzésére. A pszichoterápiát a lelki problémák kezelésénél a hagyományos módon gyógyító orvosok (pszichiáterek) is elterjedten használják.

PILATES

PILATES

A Pilates-gyakorlatokkal elérhető, hogy az ízületek és az izmok állóképessége megnőjön, és kevesebb esélyük legyen a sérülésre, illetve ha az mégis bekövetkezik, akkor gyorsabb legyen a regenerálódási folyamat. A torna nagyon jó gyakorlatokat tartalmaz a különféle hát- és gerincpanaszokra, ízületi és reumatikus betegségekre. Ugyanakkor - rendszeres gyakorlással - feszes, szálkás izomzat felépítésére ad lehetőséget. Speciális gyakorlatokat tartalmaz azon hölgyek számára, akik a has-, fenék- és csípőtájékot szeretnék átformálni. A Pilates-torna olyan mélyen lévő izmokat is megmozgat, amelyeket a különféle fitneszedzések nem.

Bonyolult mozdulatoktól és ugrálásoktól mentes, egyszerűen elvégezhető gyakorlatokat tartalmazó talajtornáról van szó, melyet mindenki a saját ritmusában tud végezni. Nem az a célja, hogy felszökjön a pulzusszám, és szakadjon rólunk a víz! A Pilates - intenzitását illetően - a jógánál kicsit dinamikusabb és nem annyira meditatív jellegű mozgás, melyben 10-15-20-as ismétlésszámokkal dolgozunk. Az edzés ideje alatt kellemes, halk háttérzene szól, ami segít az ellazulásban, a gyakorlatokat azonban számolásra és nem a zene ütemére végezzük. A Pilatesben - a jógához hasonlóan - elsősorban a test és lélek harmóniájának megteremtésén van a hangsúly.