REIKI

REIKI

A szó jelentése: egyetemes éltető energia, a terápia lényege pedig e gyógyító energia ?átadása" az arra rászorulónak. A készséget és a módszert a terapeuták egy reiki mestertől sajátítják el. Az oktatás során egyfajta ?ráhangoláson" mennek keresztül, amely, mint mondják, olyan csatornát nyit meg, amelyen át a gyógyító energia szabadon áramolhat. Speciális kéztartásokat is megtanulnak, melyek szintén hozzátartoznak a terápiához. A reiki-terapeuta kezét a testre helyezi, és intuíciói alapján dönti el, hogy melyik kéztartás biztosítja a gyógyító energia leghatékonyabb áramlását.

Számos Reiki-oktató és -gyakorló igyekszik követni ezt az öt alapelvet, melynek egyik fordítása a következő:

"A boldogság megidézésének titkos módszere; a csodálatos gyógyszer, mely test és lélek minden betegségét meggyógyítja:

- Csak a mai napon ne mérgelődj!
- Csak a mai napon ne aggodalmaskodj!
- Tiszteld tanítóidat, szüleidet és az időseket!
- Dolgozz becsülettel!
- Légy hálás minden élőlénynek!

Reggel és este ülj le Gassho-tartásban és szívedben hangosan ismételd el e szavakat.

A test és lélek fejlődéséért, Usui Reiki Ryoho - Mikao Usui, az alapító."

ROLF-MÓDSZER

E terápia célja a test statikájának (egyensúlyi állapotának) és a mozgás koordinációjának javítása. A módszer hívei az emberi testet építőkockákból felépített toronyhoz hasonlítják - ha egy kocka elmozdul, az egész torony stabilitása megbomlik. A terapeuta kézfejével, ujjaival, tenyerével és könyökével a kötőszöveteket és izmokat veszi kezelésbe, ezzel próbálva a test statikáját helyreállítani, egyúttal a páciens mozgáskoordinációját és testtartását is javítva. A Rolf-módszer rossz testtartású vagy elégtelen vitalitású emberek számára jelenthet segítséget.

REFLEXOLÓGIA

REFLEXOLÓGIA

A reflexológia eredete ötezer évvel ezelőtti Kínába vezethető vissza de találkozhatunk vele egyiptomi sírkamraábrákon, valamint inka oltárképeken is, ahol lejegyezték, mely betegségekre milyen zónákat kell masszírozni.

A XX. század elején William Fitzgerald amerikai fül-orr-gégész kezdte újból alkalmazni a gyógymódot - zónaterápia néven. A testet tíz részre osztotta, és a megfelelő pontokra gyakorolt nyomás által ért el gyógyhatást. Követői később már nem a test zónáin, hanem a lábra összpontosítva dolgoztak. - A lábfej önmagában is teljes rendszer, megtalálható rajta valamennyi reflexpont.

A reflexológusok szerint talpunk a test mikrokozmosza. Minden szervünk, testrészünk összeköttetésben áll a lábunkon található úgynevezett reflexpontokkal, melyek masszírozásával a legtöbb betegség eredményesen kezelhető. Ha csak fele annyi időt szánnánk a lábunkra, mint amennyit például a fejünkkel foglalkozunk, sokkal harmonikusabb lenne az életünk. A talpon keresztül az emberi test minden egyes részére hatni lehet, a lábfej megfelelő pontjainak ingerlésével távolhatásokat érhetünk el az egész szervezetben. A talp masszírozásakor a reflexpontokra gyakorolt nyomás ingerületet küld a vele összeköttetésben levő szervek, mirigyek és idegek felé, növelve az adott zónához tartozó szerv anyagcseréjét, vér- és nyirokkeringését. A kezelés elősegíti a salakanyagok távozását, oldja az energiablokkokat, a felgyülemlett feszültséget, ily módon mozgósítja a szervezet öngyógyító erőit.

A reflexológusok szerint betegség akkor következik be a szervezetben, ha a test energiacsatornái elzáródnak, és az energiablokkok akadályozzák egyik vagy másik terület, szerv működését. Ha egy reflexpont érzékeny, esetleg fáj, az arra utalhat, hogy a hozzá tartozó szerv beteg, vagy felborult benne az egyensúly. Az érzékenység mellett intő jel lehet még a salakanyag-lerakódás, mely leggyakrabban a helytelen táplálkozás vagy életmód következményeként hagy nyomot talpunkon. Ilyenkor a káros anyagcseretermékek nem tudnak természetes úton távozni a szervezetből, és felhalmozódnak a reflexzónákban. A tapasztalt szakember pusztán ezek kitapintásával képes megállapítani a páciens betegségeit, megtalálni hibásan működő szerveit. A diagnózisban segít, hogy a reflexterület elváltozása mindig arányban van az energiazavar nagyságával, fennállásának időtartamával és az általa okozott szervi elváltozás mértékével.