TAJ CHI

A tajcsi kínai, ún. szelíd harcművészeti ág, amely egymásba folyó, kecses mozdulatok és testtartások sorából áll. Nemcsak testmozgást biztosít, hanem a koncentrálás elősegítésével a lélekre is jó hatású. A mozdulatok ellazítják az izmokat, tehermentesítve az ízületeket és feloldva a belső feszültséget. Mivel minimális erőfeszítést igényel, a tajcsi gyakorlatilag mindenki számára alkalmas.

A természetgyógyásznál

A tajcsicsüan elsajátításának legjobb módja, ha felkészült oktató vezette csoportos foglalkozáson vesz részt. Itt megtanulhatja a formációknak nevezett mozgássorokat, a rövid, 5-10 perces változattól a teljes hosszúságú, 40 perces alakzatig. Miután egy tajcsi formációt elsajátított, otthon is mindennap gyakorolhatja.

TÁPLÁLKOZÁSTERÁPIA

TÁPLÁLKOZÁSTERÁPIA

A terápiának ez a formája az étrendet vizsgálja, és arra törekszik, hogy a táplálkozási szokások megváltoztatásával erősítse a szervezetet és serkentse öngyógyító képességét. A módszert a dietetikusokon és táplálkozás-terapeutákon kívül a klinikai ökológusok és a naturopaták is gyakran alkalmazzák. A terapeuta az első látogatás alkalmával kérdőívet töltet ki, amelyben egészséggel, betegségekkel, életmóddal és étrenddel kapcsolatos kérdések szerepelnek. A válaszokat áttekintve a terapeuta táplálkozási tanácsokat ad az egyéni igényeknek és problémáknak megfelelően. Rendszerint kontrollvizsgálatokra is sor kerül annak érdekében, hogy a terapeuta megítélhesse a javasolt étrend hatékonyságát és szükség esetén változtasson rajta. Ha úgy látja, hogy a problémán kizárólag étrenddel nem tud segíteni, orvoshoz fogja utalni a beteget.

TIBETI ORVOSLÁS

Az ősi tibeti orvoslás azon az alapelven nyugszik, hogy a testet háromféle anyag alkotja: az életerő, a belső hő és a nyálka. Egészséges szervezetben a három anyag egyensúlyban van, ám ha az egyensúly megbomlik, három méreggé alakulnak át: vággyá, haraggá és kapzsisággá - ennek pedig betegség a következménye. A tibeti orvoslás módszereivel gyógyító terapeuta a pulzust háromféleképpen tapintja ki és vizsgálja meg a csuklón, vizeletmintát vesz, az életmódra és a szokásokra vonatkozó kérdéseket tesz fel, majd horoszkópot készít. A kezelés során tanácsokat ad az életmódra vonatkozóan, valamint különféle - főleg gyógynövényekből készült - orvosságokat javasol.

TRAGER-MÓDSZER

E módszer célja a relaxálás elősegítése enyhe mozgatással. Művelői meggyőződése szerint a Trager-módszer jótékonyan hat a magas vérnyomásra, migrénre és az asztmára is.
A Trager-módszerrel gyógyító terapeuta először gondosan kitapogatja páciense testén a vélt feszültséggócokat, majd különféle mozgatásokat - pl. hintáztatást, enyhe nyújtóztatást, ringatást - alkalmazva arra törekszik, hogy relaxációt és általános jó közérzetet idézzen elő nála.