Gamandor

Latinnév: Teucrium chamaedrys L.
Családnév: Ajakosvirágúak családja (Labiatae, Lamiaceae)

Teucrium chamaedrys L.

Apró, 10-25 cm magas félcserje, szárai rendszerint pirosasak, átellenes levelei tojásdadok, ékvállúak, csipkés élűek, virágai bíborvörösek, a párta felső ajka hiányzik, az alsó öthasábú, a virágzat a szár csúcsán tömör fürt benyomását kelti.

Napos, bokros, sziklás helyeken gyakori. A föld feletti részeket (Chamaedrys herba) gyűjtik, használják az illatszeriparban, a népi gyógyászatban, továbbá - igen ritkán - ún. gyomorerősítő teakeverékek összetételében. Illóolaj-tartalma 0,1%-nál kevesebb, ennek kb. fele a szeszkviterpének közé tartozó kariofillen. A nemzetség több más faját is használják, így a nálunk is termeszthető T. marum L. és a ritka T. scorodonia L. szerepel egyes epehajtó, illetve köptető készítmények összetételében.

Az iridoidok csoportjába tartozó teukriumlakton egyes ragadozó állatokra (róka, nyest) vonzó hatást gyakorol (hasonlóképpen, mint a Valeriána fajok a macskákra). Szintén ebben a nemzetségben fedezték fel a kávésavnak három cukormolekulával képzett észterét, a teukrozidot, amellyel az epehajtóként történő felhasználás magyarázható.