Görögszéna

Latinnév: Trigonella foenumgraecum L.
Családnév: Hüvelyesek családja (Leguminosae, Fabaceae)

Trigonella foenumgraecum L.

Egyéves, hármasán összetett levelű, kb. 50 cm magas növény, melynek hüvelytermései hosszúak (kb. 10 cm), a magvak héja kemény. A virágok egyesével-kettesével képződnek, a párta sárgásfehér, esetleg ibolyásan befutott. Nálunk takarmánynövényként termesztik, pótkávé készítésére is használatos.

A magvak (Foenugraeci semeri) galaktomannán jellegű nyálkaanyag mellett (20-30%) trigonellint tartalmaznak, ez a nikotinsav származéka (bétáin), mennyisége 0,1-0,4%. Szteroid szaponinjai (0,1-0,2%) közül a trigogenin a dioszgeninhez hasonló, glikozidok formájában található meg.

Külsőleg az őrleményből - a vízben való főzéssel - készült pépet lenvászoncsíkokra kenik és kelésekre, illetve a szőrtüszők gennyes gyulladásaira (furunculosis) helyezik. A lágyító hatású (emolliens), pépes kötéseket naponta 2-3-szor cserélik. Hasonlóan használják az ujjak gennyesedésének (panaritium) konzervatív kezelésére, amennyiben a folyamat felületi, bőr alatti és nem érinti a csontot, továbbá tályogok esetében (abscessus).

A magvak pora fűszerkeverékek (pl. curry) gyakori alkotórésze. Inkább házilag készített fűszerelegyekben szerepel a szagos lóhereként ismert Trigonella coerulea (L.) Sér., melynek apró, világos ibolyaszínű virágai gömbölyded fürtöt képeznek. A görögszénához hasonlóan a Földközi-tenger térségéből származik, megtalálható parlagokon, termesztik takarmányként. A fűszerelegyhez a finomra darált földfeletti részeket használják.