Gyűszűvirág

Latinnév: + Digitalis lanata Ehrh.
Családnév: Tátogatófélék családja (Scrophulariaceae)

+ Digitalis lanata Ehrh.

Kétéves vagy évelő növény, karós gyökérrel. Az első évben csak tőleveleket fejleszt (termesztett példányai 60-90-et), ezek megnyúlt lándzsa alakúak, mirigyszőrösek. A termesztett növények tőleveleinek hossza 12-30 mm között váltakozik. Szélük gyengén hullámos vagy fogazott. A második évben fejlődik a virágzó szár, ez egyszerű (ritkábban elágazó), rendszerint sötétlila, hossza elérheti a 160-180 cm-t, alsó része kopasz, csúcsa felé gyapjas szőrök képződnek. A szárlevelek hosszas-kerülékesek, keskenyek, hegyesek, ülők. A virágok a szár csúcsán fürtvirágzatot képeznek.

Júniusban, júliusban virágzik. A csésze cimpái lándzsásak, hosszuk megegyezik a párta csövének hosszával. A párta hólyagosan felfújt, sárgásfehér vagy barnás, 2,5-3 cm hosszú, alsó ajka 3 karéjú és bimbó állapotban teljesen zárja a párta torkát. A termés tojásdad, kétüregű tok, hossza 10-15 mm, mirigyszőrökkel borított. A magvak barnásak, négyszögletesek.

A Balkán-félszigeten és Közép-Európában fordul elő, vadon alig található, Magyarországon védett faj természetes élőhelyein. Fejlődésének kezdetén elegendő melegen kívül kellő nedvességet igényel. Kedvezőtlen tényezők: a 650 mm-nél nagyobb évi átlagos csapadék és a 15 °C-nál alacsonyabb átlagos napi hőmérséklet. Jól áttelel mínusz 15 °C-os hidegben hótakaró nélkül is.