Mályvarózsa

Latinnév: Althaea rosea (L.)
Családnév: Mályvafélék családja

Althaea rosea (L.)

Vadon elő nem forduló, évelő kerti dísznövény 3 méteres magasságot is elérő szárral, mely érdesen szőrözött. Levelei 3-5-7 karéjúak, majdnem kerekek. Virágainak átmérője elérheti a 10 cm-t, csészéjük kettős; a külső csészekör kisebb, mint a belső. A szirmok szélesebbek, mint hosszúak, kicsípettek, bíborpirosak vagy majdnem feketék, utóbbi esetben fémes fényük van. Telt virágú változatait előnyben részesítik. Júniustól októberig virágzik.

Dísznövényként fehér, sárga, rózsaszínű és piros virágú kultúrváltozatait is termesztik.

A ziliztől eltérően magvai már a gyűjtés évében jól csíráznak. Több meleget igényel, mint a ziliz. Legjobban a napsütötte, szélvédett, nem túl nedves helyeken termeszthető. Erre a a mély rétegű, termékeny, jó vízáteresztő talajok a legalkalmasabbak. A fölös mennyiségű nedvesség, a nitrogén túlsúlya a foszforral és a káliummal szemben, csökkenti fejlődését.

Vetése 70-80 cm-es sortávolságra, 1-1,5 cm mélyre történik. A vetőmagszükséglet 5-8 kg/ha.

Gyakori kórokozója egy rozsdagomba (Puccinia malvacearum). Kártétele a napos, száraz levegőjű helyeken kisebb, mint a nedvesebb területeken. A betegség terjedését 1%-os káliumpermanganát vagy rézoxiklorid oldattal permetezve meggátolhatjuk, de jól bevált a cink-ditiokarbamát tartalmú növényvédő szerek használata is.

A második év júniusában virágzik először. A virágokat egyenként, kézzel gyűjtjük - naponta vagy kétnaponta folyamatosan - csészelevelekkel együtt, vagy azok nélkül, utóbbi esetben már kissé elnyílott állapotban, mert ilyenkor a párta könnyebben kihúzható a virágból.

A begyűjtött virágokat kosarakba tesszük és azonnal szárítjuk, 40-50 °C-on. A száradási arány 5-6:1. Sötétben raktározzuk, mert napfény hatására elveszítik színüket.

A hektáronkénti hozam csészelevelek nélkül 600-800 kg, a teljes virág esetében 800-1200 kg.

A csészelevelekkel együtt gyűjtött virág (Malvae arboreae flos cum calycibus) vagy az ezek nélküli sziromlevelek (Malvae arboreae flos síné calycibus) nyálkaanyagokat és az antocianinek csoportjába tartozó, vízben oldékony festékeket tartalmaznak. Utóbbiak közül legfontosabb a fekete áfonya terméseiben is megtalálható mirtillin. A drog köhögéscsillapító gyógyteák összetételében szerepel. Az élelmiszeriparban is használják értékes, teljesen ártalmatlan festékanyagai miatt.