Kapor

Latinnév: Anethum graveolens L.
Családnév: Ernyősvirágzatúak családja

Anethum graveolens L.

Konyhakerti fűszerként termesztett egyéves faj. A földfeletti részek (Anethi herba) kb. 0,3% illóolajat tartalmaznak, melynek fő hatóanyaga a karvon (elérheti a 45%-ot, mennyisége a növény fejlődése során nő). Tartalmaz még monoterpén szénhidrogéneket (limonen, alfa-fellandrén), monoterpén alkoholokat (dihidrokarveol, karveol, karvakrol), fenilpropán jellegű anyagokat (szafrol, miriszticin, dillapiol, ez utóbbi egyes kultúrfajtákban az illóolaj fő alkotórésze). Flavonoidjai közül az apigenin, vicenin, valamint a kvercetin több glikozidja található meg benne.

A termésekben (Anethi fructus) felhalmozódó illóolaj (4-5%) főbb összetevői a karvon, a limonen és az alfa-fellandrén, flavonoidjai közül pedig a kempferol-glukuronid. Tartalmaznak továbbá bergaptén, umbelli-prenin, szkopoletin, eszkulin nevű kumarinszármazékokat és egy benzo-xantont, a dillanozidot.

A zöld részek, elsősorban az idősebb példányok leveleinek vizes kivonatai, kísérleti körülmények között nyugtató (sedativ) hatásúak. A termésből nyert illóolaj kis adagban izgató, nagyobb adagban nyugtató hatású. Kísérleti állatoknál csökkenti a fájdalomérzetet (antinociceptiv hatás).

A termések szerepelnek szélhajtó készítmények összetételében (carmi-nativum).