Japánakác

Latinnév: Sophora japonica L.
Családnév: Hüvelyesek családja (Leguminosae, Fabaceae)

Sophora japonica L.

Páratlanul szárnyalt levelű fa, levelei a fehérakácéra emlékeztetnek, de utóbbiaktól eltérően csúcsuk felé keskenyednek, tövüknél nincs két pálhatüske. A halványsárga vagy zöldessárga pillangós virágok elágazó, terebélyes virágzatot képeznek. A hüvely húsos, nyálkás, a magvak között befűződött. A Távol-Keletről származó fajt sétányok, utak mellé, parkokba gyakran ültetik.

A virágbimbók (Sophorae flos) gyógyszeripari nyersanyagot szolgáltatnak, mégpedig a rutin nevű flavonoid-glikozid és származékainak előállítására. A hozam legalább 12%, de a bimbók rutin (rutozid) tartalma 40%-ot is elérhet. A rutin sárga színű flavonoid-aglikonnak, a kvercetinnek két cukormaradékkal képzett glikozidja, amely vízben rosszul oldódik.

A rutin tartalmú gyógyszerek szabályozzák az érfal rugalmasságát, a hajszálerek áteresztő képességét, csökkentik az izzadmányok (exsudatum) képződését.

A hajszálerek fokozott törékenységén alapuló vérzékenységet (diathesis haemorrhagica) csökkentik. Kiegészítik az érelmeszesedésben használt gyógyszeres kezelést, a magas vérnyomás betegségben és a visszérgyulladásban pedig társíthatok más készítményekkel.

Befecskendezésre szánt steril oldatát javallják a végtagok bőrvérzésében (purpura), vérköpésben (haemoptisis), a szemideghártya (retina) betegségeiben, zöldhályogban (galucoma), szembevérzésben, a végtagok, illetve ujjak szederjességében (acrocyanosis). Szájon át adagolva C-vitaminnal társítják a verőerek (artériák) és a hajszálerek rugalmasságának fenntartására, a vérzési hajlam csökkentésére, a magas vérnyomás betegség kezelésének kiegészítésére, mellhártya-gyulladásban (pleuritis), az orrnyálkahártya idült gyulladásaiban (rhinitis chronica), visszérgyulladásban (phlebitis).

A japánakác virágait gyógyteák készítésére nem használják. Leggazdagabb hazai - gyógyteaként alkalmazható - rutintartalmú drogunk a vadárvácska (Viola tricolor). Ezt viszont gazdasági okok miatt nem használják ipari nyersanyagként. Utóbbi célra szolgálhat a pohánka vagy hajdina (Fagopyrum esculentum Mnch.; syn.: F. sagittatum Gilib.), amely kelet- és közép-ázsiai eredetű régi gazdasági növény, lisztes megvaiért nálunk is termesztették, föld feletti részei kb. 5% rutint tartalmaznak.

A rutin jól társítható a teacserje (Thea sinensis L.) leveleiből előállított teofillinnel, mégpedig minden adag rutin tartalmú kivonathoz vagy gyári gyógyszerhez 0,1 gramm teofillint számítva. Javallt: a koszorúér vérátáramlási zavarainak (cardiopathia ischaemica, insufflcientia coronariae) és az agyvérzés (apoplexia cerebri) megelőzésére, hosszas kezelésként, orvosi vényre és felügyelet mellett, minden héten egykét napos szünetet közbeiktatva.