Kecskeruta

Latinnév: Galega officinalis L.
Családnév: Hüvelyesek családja (Leguminosae, Fabaceae)

Galega officinalis L.

Évelő növény, elérheti az 1 m-es magasságot. Levelei páratlanul szárnyaltán összetettek, virágai pillangósak, világoskék, fehér vagy lila színűek, levélhónalji fürtöket képeznek. Vizek partján, gyümölcsösökben, nedvesebb legelőkön található. A Duna-delta csatornái mentén és más ártéri réteken tömegesen fordul elő. Könnyen termeszthető.

A gyűjtés időpontja július, augusztus. Földfeletti része (Galegae herba) guanidint és guanidinszármazékokat (galegint, hidroxigalegint) tartalmaz.

Fokozza a tejelválasztást (galactogog hatás), e célból társítható édesköménnyel (Foeniculum vulgare). Idősebb kori, könnyebb lefolyású cukorbajban csökkentheti a vércukorszintet. Együtt adagolható a fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) leveleivel és a bab (Phaseolus vulgaris) terméshéjával. Kiegészítő (adjuvans) kezelésként cukorbetegek ezt a teát fogyaszthatják víz helyett.

A szintetikus biguanidinszármazékokat szűk terápiás hányadosuk miatt alig használják. A tapasztalati gyógyászatban elért eredményeket e növényfaj kedvező krómtartalmának is tulajdonítják. Guanidintartalmára visszavezethető mérgezéseket csak az állatgyógyászatban jeleztek (kecskéknél).