Kender

Latinnév: + Cannabis sativa L. var. indica
Családnév: Kenderfélék családja (Cannabaceae, Cannabinaceae)

+ Cannabis sativa L. var. indica

A kendernek, elsősorban az indiai változatának termős egyedei, azok virágzó csúcsi része, két hírhedt kábítószer (stupefians): a marihuána és a hasis kiindulóanyaga. Az előbbi szárított növényi részeket tartalmaz, az utóbbi pedig egy gyantaszerű anyag, melyet friss növényből állítanak elő. Mindkettő termelése, forgalmazása, használata tilos. A tinktúrát régebben nyugtató hatása miatt kizárólag orvosi rendeletre használták.

A kábítószerekre vonatkozó törvényes intézkedések betartása esetében figyelemre méltóak a marihuána és annak egyik hatóanyaga, a delta-1 THC (tetrahidrokannabinol) gyógyászati vonatkozásai. Ezen anyagok csökkentik a szem kórosan fokozott belső nyomását, ezért a zöldhályog (glaucoma) gyógyszeres kezelésében jöhetnek számításba. Tüdőasztmás betegeknél is kedvező hatást észleltek. Emellett hányingert csökkentő (antiemetikus), valamint a harántcsíkolt izmok merevségét, illetve görcsét csökkentő tulajdonságokat is jeleztek.

A helyi érzéstelenítő hatással rendelkező tinktúrát külsőlegesen is alkalmazzák, például kollodiumos tyúkszemtapaszok (heloma) összetételében.

A termesztett "rostkender" csak nyomokban vagy egyáltalán nem tartalmaz kannabinolt (helyette hatástalan kannabidiol és kannabidiolsavak találhatók benne). A vadkender {Cannabis sativa subsp. spontanea, syn.: C. rudealis Janisch.) nem tévesztendő össze az ugyancsak ilyen néven ismert parlagfűvel (Ambrosia artemisiifolia Torr. et Gray), mely gyomnövényként terjedő jövevény faj és a szénanátha (pollenozis) gyakori okozója.