Ligetszépe

Latinnév: Oenothera biennis L.
Családnév: Ligetszépefélék családja (Oenotheraceae); Onagraceae

Oenothera biennis L.

Kétéves vagy évelő, 50-150 cm magas növény, tőlevelei hosszúkás tojásdadok vagy kerülékesek, a szárlevelek fogacskások, a 4 sziromlevél egyenként 2-3 cm hosszú, sárga, a virágok este nyílnak. A csészelevelek a vacok csövének kb. 2/3-áig érnek, lágy sző-rűek, a vacok csöve a magház felett nyélszerűen folytatódik, a magháznál hosszabb. Toktermése 2-3 cm hosszú. Észak-Amerikából származó, nálunk meghonosodott jövevényfaj, főleg vizek mentén, ligetekben, homokos talajon, tömegesen is megjelenik.

Hasonlít hozzá a nagyobb szirmú, illatos Oenothera suaveolens (Desf.) Lindl., ennek pirosas csészéjű alakja (forma erythrosepala Borb.), az önálló fajnak is tekintett rendszertani egységnél a száron piros foltok találhatók, a rövidebb szirmú Oe. muricata L. (syn.: Oe. parviflora L.) is előfordul nálunk. Elsősorban az előbbit (vöröslő ligetszépét) magvaiért termesztik. Zsíros olajának jellemző alkotórészei a vernolsav, melyben epoxid csoport található (ciszepoxioktadecen-sav),és főleg a gamma-linolénsav, amely az omega-6-zsírsavak közé tartozik és közel áll az arachidonsavhoz.

A szervezetben a prosztaglandinok képződésének egyik kiinduló anyaga. Az érelmeszesedés (atherosclerosis) megelőzésére használják. A zsíros olaj egyszeri adagja 0,5 gramm. A havivérzést megelőző emlőfájdalom (mastodynia, mastalgia) megelőzésére hónapokon keresztül használják. Hasonló szerkezetű és hatású vegyületeket tartalmaz az uborkafű (Borago officinalis L.) magolaja.