Málna

Latinnév: Rubus idaeus L.
Családnév: Rózsafélék családja (Rosaceae)

Rubus idaeus L.

Tüskés cserjék, páratlanul összetett levelekkel, a málnánál a fonák fehéres. A szederfajok gyümölcse kék, sötétkék vagy majdnem fekete, a málnabokor termése piros. Erdővágásokban, erdők szélén, vágtereken teremnek, a szederfélék folyóvizek mentén is. Rendkívül változékony nemzetség nagyszámú fajon belüli rendszertani egységgel, keverékfajjal.

A szeder levele (Rubi fruticosi folium) és a málna levele (Rubi idaei folium) májustól augusztus végéig gyűjthető. Cserzőanyagokat (főleg gallotanninokat és dimer ellagitanninokat), karbonsavakat (citrom- és izocitromsavat) tartalmaz. Enyhe görcsoldó és összehúzó hatással rendelkezik. Fogyasztható idült vastagbél-gyulladásban (colitis): 2 kávéskanálnyi levélből készíthető forrázat, naponta többször ismételhető.

Étkezési tea készítésére is alkalmas, ilyenkor szokták rövid ideig erjeszteni, ügyelve arra, hogy ne penészedjék meg. Társítható a szamóca (Fragaria vesca) és a fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) leveleivel.

A gyümölcsből készített szirup, főleg a málnaszörp, jó ízjavító, illetőleg ízfedő, különösen a gyermekgyógyászatban használt gyógyszerek esetében.