Mirhafű

Latinnév: Chenopodium ambrosioides L.
Családnév: Libatopfélék családja (Chenopodiaceae)

Chenopodium ambrosioides L.

Közép-Amerikából származó, illatos növény. Szára piros, 50-75 cm magas, elágazó, szórt levelei hosszúkásak, fogazottak, sárgászöldek. Virágzata csomókból összetett füzér. Apró magvai feketék.

Egyéves növényként, főleg az ország délibb részein termeszthető. Magvait jó áteresztőképességű, mély rétegű, meleg talajba vetik, hektáronként 6-8 kg-ot, a vetés mélysége 0,5 cm. A sorok közötti távolság 50-60 cm. Ritkításkor 20-30 cm-enként 2-3 növénykét kell hagyni. A virágzatok barnulásakor, a magvak érésekor aratják.

A levágott földfeletti részekből (Chenopodii herba) desztillálják le az illóolajat 0,5-1%-os hozammal (száraz drogra számítva). Az illóolaj (Aetheroleum Chenopodii) 60-80% aszkaridolt tartalmaz, egy peroxid szerkezetű gyűrűs monoterpén-származékot. Bélférgességben, főleg az állatgyógyászatban használják.

Embernél az orsógiliszta (Ascaris lumbricoides) és a bányászféreggel szemben (Ancylostoma duodenale) a leghatásosabb, adagja felnőtteknél 0,60 g, egy óra alatt két részben. Zselatinkapszulában kell bevenni. Csak egy hónap múlva ismételhető.