Fekete nadálytő

Latinnév: Symphytum officinale L.
Családnév: Érdeslevelűek családja (Boraginaceae)

Symphytum officinale L.

Rövid gyökértörzse húsos gyökérben folytatódik, melynek vastagsága elérheti a 2,5 cm-t, felülete fekete. A szár 50-80 cm magas, szárnyalt, érdes szőrökkel borított. A levelek lándzsásak, szárrafutók, hullámos élűek. A virágok ibolyás-rózsaszínűek (ritkán sárgák), kunkorvirágzatot képeznek a szárak csúcsán. Agyagos talajon, árkokban, folyók mentén nedves kaszálókon, nyirkos helyeken gyakori.

Elsősorban a gyökereket (Symphyti radix, Consolidae radix) gyűjtik tavasszal vagy ősszel, ritkán a földfeletti részeket is. Pirrolizidin-vázas alkaloidokat tartalmaz, melyek májkárosító hatásúak. Alkaloidszerű anyag az allantoin is, melynek szerkezete purin-vázból vezethető le (a szárított gyökérben 0,6-0,8%). Sok nyálkaanyagot tartalmaz.

Hámosító, a szövetek újraképződését (regeneratio), sebek gyógyulását elősegítő szer. A gyökereket külsőlegesen frissen is használják vagy a szárított gyökérből készült borogatásokat (100 gramm gyökeret 500 ml vízzel főznek, szűrik, a kivonattal átnedvesített vászoncsíkokat visszeres lábszár-fekélyre helyezik) alkalmazzák.

A friss gyökérből készített pép vagy az, amelyet a szárított gyökér elporítása után nyernek, továbbá a kocsonyás állományú készítmények eredményesen használhatók ficamok (distorsio), zúzódások (contusio), sérülések, ütések következtében fellépő véraláfutások (suffusio), visszérgyulladás (phlebitis), térdkalács előtti és egyéb nyálkatömlő gyulladás (bursitis prepatellaris, bursitis), ínhüvelygyulladás (tendovaginitis), köszvényes ízületi gyulladás (arthritis urica) kezelésében.

Illóolajokkal (Aetheroleum Rosmarint) kiegészíthető a hatás, amennyiben a bőrfelület ép. Készíthető emulzió a vizes pép présnedvéből, az orbáncfű (Hypericum perforatum) földfeletti részeiből előállított zsíros olajos kivonattal és/vagy a hasonlóan előállított körömvirág (Calendula officinalis) kivonattal keverve.

E készítményeket javallják továbbá a körömlemez körömágyról való leválásakor (oncholysis), a körömágy gyulladásaiban (onychitis), a körmök gombás fertőzéseiben (onychomycosis); utóbbi esetben társítható a kerti kakukkfű illóolajával (Aetheroleum Thymi) vagy - egységesen vizes készítményként -, a nadálytő gyökeréből a pépet körömvirág főzettél állítjuk elő.

Az allantoin kozmetikai krémek és egyéb készítmények gyakori alkotórésze. A belsőleges használat óvatosságot igényel, huzamosabb ideig ne alkalmazzuk, szeszes kivonatai, amelyben a pirrolizidinvázas alkaloidok nagyobb arányban vonódtak ki, nem használhatók.