Nyírfa

Latinnév: Betula verrucosa Ehrh.
Családnév: Nyírfafélék családja (Betulaceae)

Betula verrucosa Ehrh.

Fehér kérgű fa, ágai lelógnak, levelei rombusz alakúak. Napos domb- és hegyvidékeink gerincein, erdőégések és irtások helyén, főleg savanyú talajon mindenfelé megtalálható. Termesztik is.

A fehér nyír {Betula pubescens Ehrh.) ritkább, fiatal hajtásain nincsenek bibircsei, levelei legalább a főér mentén szőrösek. Leveleit (Betulae foliutri) májusban gyűjtik. Flavonoid festékeket, illékony vegyületeket és triterpéneket tartalmaznak. A flavonoidok összmennyisége legalább 1,5% (elérheti a 3%-ot is), fontosabbak a hiperozid, a kvercitrin, a miricetin-galaktozid. A rügyekben, melyeket főleg a gemmaterápiában használnak, zsíroldékony flavonoid-metiléterek is találhatók.

Enyhe vizelethajtó hatásúnak tartják; a forrázat készítésekor késhegynyi szódabikarbónát tesznek a vízhez. A törzs tavaszi csapolása során nyert nedvet, az ún. nyírfavizet vagy viricset a népi gyógyászatban vesekövek elhajtására használják. Kísérleti körülmények között a húgykövek nagyobbodását lassítja. A napi 3x100 ml-nyi virics elfogyasztása vesekólikát válthat ki, melynek során a kisebb méretű és sima felületű, főleg kálciumfoszfát-tartalmú kövek eltávozhatnak. A levelek vízhajtó, vizeletfertőtlenítő, vesekőhajtó teakeverékek és gyógyszergyári készítmények gyakori alkotórészei.

A fa száraz lepárlásával nyert nyírfakátrányt (Pix Betulae, Pix Betulina) a bőrgyógyászatban rendelik ekcéma és pikkelysömör (psoriasis) kezelésére. A bőr faggyúmirigyeinek fokozott működésekor (seborrhoea) a kátrányt külsőlegesen szeszes készítmény és kenőcsök formájában használják oly módon, hogy a kátrány mennyisége a a készítményekben 5-20%-os arányban legyen jelen. Hasonló hatású gyógyszappan nyerésére is alkalmas. A nyírfalé és a levelek kivonata hajápoló szerek összetételében is szerepel.

Flavonoid festékeket, illékony vegyületeket és triterpéneket tartalmaznak. A flavonoidok összmennyisége legalább 1,5% (elérheti a 3%-ot is), fontosabbak a hiperozid, a kvercitrin, a miricetin-galaktozid. A rügyekben, melyeket főleg a gemmaterápiában használnak, zsíroldékony flavonoid-metiléterek is találhatók.