Árnika

Latinnév: Arnica montana L
Családnév: Fészkesvirágzatúak családja

Arnica montana L

Évelő növény, gyökértörzse vízszintes vagy ferde, vörösesbarna, 8-10 cm hosszú, kb. 0,5 cm vastag. Tőrózsájának levelei kerülékesek vagy tojásdadok, ép szélűek. A szár rendszerint barnásvörös és mirigyes, 50-60 cm magas, rajta 1-2 (ritkán 3) átellenes levélpár található. A virágzat a növény termetéhez viszonyítva nagy, átmérője 6-8 cm, végálló; a sugárzó virágok nyelesek, sárgák vagy narancssárgák, számuk 12-20; a középső, csöves virágok is sárgák. A végálló fővirágzat alatt még 1-3 (ritkán 4-5) kisebb fészekvirágzat is kifejlődhet.

Májustól augusztusig virágzik.

Termése kaszat, sárgás bóbitával. A Kárpátokban kaszálókon, nedvesebb legelőkön, sziklás helyeken található, gyakoribb az Erdélyi Szigethegységben. Ritkulófélben van, ezért a vadon termő állományok védelemre szorulnak. Nehezen termeszthető. Helyette - éppen természetvédelmi okokból - több európai országban termesztik az észak-amerikai, dúsan elágazó, ezért sokkal több virágzatot fejlesztő Arnica chamissonis Less. nevű fajt, főleg a subsp. foliosa (Nutt.) Maguire alfajt. Ennek termesztése közepesen savanyú talajokon -főleg hegyvidéken - közvetlen magvetéssel vagy palántázással egyaránt könnyen megoldható, csak a szárazabb időszakban igényel öntözést.

Droghozama a nálunk vadon termő árnikáénál lényegesen nagyobb. A virágzatokat (Arnicae flos) a virágzás legelején gyűjtik (mert később szedve, a szárítás során szétesnek). 50 °C-on szárítják. A száradási arány 6:1. Néha a gyökértörzseket is felhasználják. A szirmok sárga színű, a karotinoidok csoportjába tartozó, zsírban és részben szeszben is oldódó, valamint a flavonoidok csoportjából ismert, vízben és szeszben oldódó festékeket tartalmaznak. A virágzatokban találhatók még polifenolok, triterpénvázas alkoholok, szeszkviterpén laktonok és jelentéktelen mennyiségben timolt és timolszármazékokat tartalmazó illóolaj. Vizes vagy szeszes kivonatait elsősorban külsőlegesen használják. A szeszes kivonat készítéséhez 10 súlyrész szárított virágot kell áztatni egy napig tízszeres mennyiségű egészségügyi szeszben, majd másnap szűrni; borogatásra, zúzódások (contusio) kezelésére egy evőkanálnyi szeszes kivonatot tesznek egy liter vízhez. Száj- és toroköblögető szer készítéséhez a kivonatból 5-10 cseppet tesznek egy pohár vízbe.

Belsőleg ritkán rendelik, készítményei pontos adagolást igényelnek. Több növényi termékből előállított gyári gyógyszerek összetételében szerepel.

Hámképződést (epitelizációt) elősegítő, bőrújraképződést előmozdító hatása miatt testápoló szerek alkotórésze. Túlérzékenységi (allergiás) tüneteket válthat ki, ezeket a helenalin nevű, háromgyűrűs laktonalkoholoknak és észtereinek tulajdonítják. A belsőleges adagolás során fellépő melléktünetek más jellegűek és főleg a gyógyszerkészítmények túladagolásakor léphetnek fel: szapora szívverés (tachycardia), szívtáji panaszok, légszomj.