Tajgabokor

Latinnév: Eleuterococcus senticosus Maxim.
Családnév: Borostyánfélék családja (Araliaceae)

Eleuterococcus senticosus Maxim.

2-6 m magasra megnövő cserje, fiatal hajtásai tüskések. A gyökerek (Eleuterococci rhizoma et radix) kérgét "szibériai ginszeng" névvel is jelölik, akárcsak a teljes gyökér porát. A teljes gyökérből kivonatokat készítenek, rendszerint 40°-os etilalkohollal. A gyökér tartalmazza az ötgyűrűs triterpénsav, az oleanolsav glikozidjait, ezek neve eleuterozid I, K, L és M. Az eleuterozid M azonos a repkény borostyán (Hedera helix) egyik fő hatóanyagával, a hederakozid B-vel. Ez utóbbi faj ugyanabba a növénycsaládba tartozik, mint a tajgagyökér, de sok szempontból inkább a szintén e családba sorolt Panax ginszenghez hasonlítható.

A tajgagyökér tartalmaz továbbá lignánokat (szezámin, szirin-garezinoglukozid), utóbbit eredetileg eleuterozid D névvel jelölték. Több, egyéb anyag esetében is az történt, hogy amikor első ízben előállították a tajgagyökérből, még nem tudták, hogy előzőleg más növényfajokból elkülönített, ismert szerkezetű anyagokkal azonosak, és ezért a növény nevéből alkotott szóval és az ábécé nagybetűivel jelölték. Az eleuterozid A-ról kiderült, hogy szitoszterin-glukozid, a B viszont azonos a sziringinnel (ez egy metoxi-koniferin néven is nyilvántartott fenil-propán).

A kivonatok és egyes anyagai külső károsító tényezőkkel, stresszhatásokkal szemben védő tulajdonsággal rendelkeznek (adaptogén hatás). Növelik a kísérleti állatok ellenállását, túlélésük időtartamát a halált okozó tényezőkkel (subletalis behatásokkal) szemben. A kivonatok már kis adagban fokozzák a kísérleti állatok májában, a mikroszómákban a fehérjeképződést. Az eleuterozid B-vel (sziringinnel) előkezelt állatok ellenállóbbakká válnak rögzítéses mozdulatlanság (immobilisatio) stresszhatásával szemben.

A gyógyászatban a tajgagyökeret és készítményeit fizikai és szellemi kimerülés utókezeléseként használják, továbbá a vegetatív idegrendszer zavarainak kezelésében (neurovegetativ dystonia). A terápiás hányados kedvező, de ellenjavallt lázas állapotokban, magas vérnyomásos betegeknél, szívinfarktus után. A gyökérre számított egyszeri adag 1 gramm, éhgyomorra szedik, 1-2 heti kezelés után 3-5 napos szünetet tartanak.