Vasfű

Latinnév: Verbena officinalis L.
Családnév: Vasfűfélék családja (Verbenaceae)

Verbena officinalis L.

Szára 30-60 cm hosszú, kevéssé elágazó, a levelek szárnyasán szeldeltek vagy bevagdaltan csipkések, máskor 3-hasábúak. A virágfüzérek igen vékonyak, a párta 3-5 mm-es, pirosló vagy lilás. Mindenfelé gyakori. A földfeletti részek (Verbenae herba) 0,2-0,5% iridoid-glikozidot tartalmaznak (verbenalin, hasztatozid), emellett kávésavszármazékokat is, melyek közül a verbaszkozid esetében két kávésav molekulát két cukormaradék köt össze.

Az iridoidok gyulladáscsökkentő, enyhe fájdalomcsillapító és kolinerg végkészülékeket enyhén izgató (parasym-pathomimetikus) hatásúak. Gátolják a pajzsmirigy fokozott működését azáltal, hogy az agyalapi mirigy elülső lebenyében képződő TSH (thyreotropin) receptoraihoz kötődnek. A kivonatok fokozzák a prosztaglandin E2 hatását, erre lehet visszavezetni a szülészetben és a nőgyógyászatban jelzett eredményeket.

Sokrétű támadáspontjából következik, hogy a vasfű gyógyászati felhasználása is többirányú. Egymagában adagolják (1,5 grammot számítanak egy csésze forrázatra) vagy társítják más fajokkal. A vasfüvek családjába tartozik az Aloysia triphylla Britt. (syn.: Lippia citriodora H. B. K.), ez szolgáltatja az étkezési teaként fogyasztott drogot, a Verbénáé odoratae herbát, és a verbéna illóolajat (Aetheroleum Verbenae odoratae) is ebből a fajból állítják elő. Dél-amerikai eredetű, a Földközi-tenger térségében is termesztik.