Zeller

Latinnév: Apium graveolens L.
Családnév: Ernyősvirágzatúak családja

Apium graveolens L.

Az élelmezésben használt gyökereiért termesztik, de a földfeletti zöld részeit (Apit herba) is értékesítik. Fontosabbak a termések (Apii fructus), melyek illóolajában (2-3%) nagyobb mennyiségben limonen, szelinén és más monoterpének, valamint ftalidok találhatók. A kumarinszármazékok szerkezetében főleg prenillánc vagy furángyűrű található.

A nemzetség nevét viselő apigenin mellett egyéb flavonoidokat is tartalmaznak. Vízhajtó (diuretikum), melyet köszvényes (urikaemia) és reumás betegek kiegészítő kezelésére használnak. Az illóolaj nyugtató (sedatív) hatású, akárcsak a belőle elkülönített ftalidok, melyek enyhe görcsoldó tulajdonsággal is rendelkeznek. A termésdrog egyszeri adagja 1 gramm, a forrázat készítése előtt a terméseket összezúzzuk.

Vesegyulladás (nephritis) és ultraibolya sugarakkal történő kezelés esetén használata ellenjavallt. Ez utóbbi esetben photodermatosist válthat ki, ami például a a zellertermesztőknél fordulhat elő, ha a friss növény nedve a bőrre kerül és utána az erős napfénynek van kitéve.