Bazsalikom

Latinnév: Ocimum basilicum L.
Családnév: Ajakosvirágúak családja (Labiatae)

Ocimum basilicum L.

Nálunk egyéves növényként termesztett, elágazó szárú faj, levelei tojásdadok, hegyesek, átellenesek. A fehér vagy rózsaszínű virágok hatosával orvokét képeznek, minden virág egy-egy kerekded murvalevél védelmében képződik. Indiából származó illatos növény, melyet nálunk falusi kertekben gyakran tartanak, de nagyüzemi mértékben is termeszthető, a majorannához hasonlóan könnyű, áteresztő, meleg, jól trágyázott területeken. Közvetlen magvetéssel vagy palántázással szaporítható, előbbi esetben a vetőmagszükséglet 5-8 kg/ha, a sorok közötti távolság 50-60 cm, a tövek közötti pedig 20-25 cm, a vetés mélysége 1,5-2 cm. Egyhektárnyi palántaszükséglet 150 négyzetméternyi területről biztosítható. A hozam kb. 3000 kg/ha (a száraz termékre számítva).

A fűszerként használt áru esetében a leveleket és a virágokat a szárakról lemorzsolják. Rokon fajai közül az Ocimum canum Sims. és O. gratissimum L. értékes, illóolajos növények.

A bazsalikom földfeletti részét (Basilici nerba) a virágzáskor gyűjtik. Illóolaj (Aetheroleum Basilici) -tartalma és annak összetétele változó (a jó minőségű drog legalább 0,4%-ot tartalmazzon). Egyes fajon belüli kémiai változatoknál az esztragol (metilkavikol), másoknál a linalool található a legnagyobb arányban, vannak eugenoltartalmukkal jellemezhető kultúrváltozatok is. Fűszernövényként használják például egyes halkonzervek készítésénél, de konyhai fűszerként is, továbbá üdítőitalok, aromás szörpök előállításánál. Jelentős a szerepe az illatszeriparban.

A gyógyászatban ritkábban használják, vizes kivonatként étvágyjavító, szélhajtó (carminativ) tulajdonságai miatt, valamint gyomor-, bélzavarok okozta szívpanaszokban (Roemheld syndroma). Forrázatot két kávéskanálnyi mennyiségből (kb. 4 gramm) készítenek egy csésze vízre számítva, általában napi 2-3 csészényit fogyasztanak kb. egy órával az étkezések előtt. Szeszes kivonatából 10-20 cseppet szájvízbe, toroköblögető folyadékba cseppentenek.