Apróvirágú füzike

Latinnév: Epilobium parviflorum Schreb.
Családnév: Ligetszépefélék családja (Oenotheraceae; Onagraceae)

Epilobium parviflorum Schreb.

Átellenes lándzsás levelei nyeletlenek, aprón fűrészelt élűek, a szárakhoz hasonlóan molyhosak vagy gyapjas szőrűek. A virágok sugarasan részarányosak, a 4 sziromlevél halványpiros, a magház hosszú, vékony, csúcsán jól látható a hozzá hasonlóan hengeres vacok. A termés vékony, hosszú tok, benne szőrüstökkel rendelkező parányi magvak tömegével. Nedves helyeken, mocsárlápok területén, vizek mentén terem.

A nemzetség többi faját is használják (Epilobii herba). A dülmirigy megnagyobbodásában (prostata hyperplasia), jóindulatú hámdaganataiban (adenoma prostatae) a béta-szitoszterin kedvező hatása bizonyított. Vízben nem oldódik, de glikozidjai megtalálhatók a vizes kivonatokban. Kismolekulájú, fenolos csoportokat tartalmazó benzolgyűrűs vegyületei is számításba jöhetnek. Két kávéskanálnyi aprított termékből készítenek forrázatot, a nap folyamán többször ismételve. A kezelést az első tünetek megjelenésekor kezdik meg, hónapokig folytatják, amennyiben a folyamatot lassítja vagy megállítja, ellenkező esetben műtéti beavatkozás szükséges.

Az Epilobium nemzetség többi képviselője általában nagyobb mennyiségű hatóanyagot tartalmaz. A nemzetség egyik leggyakoribb képviselője a tölgyesekben, mészkerülő erdőkben, erdőszéleken termő erdei deréce (E. angustifolium L., syn.: Chamaenerion angustifolium Holub). Vizes kivonatukat vagy az ebből készített száraz kivonatokat máj- és epeúti bántalmakban javallják. A központi idegrendszerre nyugtató hatást fejtenek ki, csökkentik az enyhébb fájdalmakat is.

Szintén a dülmirigy-megnagyobbodás csökkentésére alkalmazzák a szerbtövis fajait is: Xanthium spino-sum L., X. strumarium L., X. italicum Moretti (Compositae; Asteraceaé). Vizes kivonatuk szitoszterin-glikozidokat tartalmaz. Az axillarin nevű flavonoid (kvercetagetin-3,6-dimetiléter) helyi gyulladáscsökkentő hatású.