Muskotályzsálya

Latinnév: Salvia sclarea L.
Családnév: Ajakosvirágúak családja (Labiatae, Lamiaceae)

Salvia sclarea L.

Kétéves, ritkábban évelő illóolajos növény, mely a Földközi-tenger körzetéből származik. Szárainak hossza elérheti a 150 cm-t, felületük mirigyszőrös. A tőlevelek hossza 15-20 (25) cm, szíves-tojásdadok. A virágzat sokszínű, mert a murvalevelek ibolyásak, majd zöldek, a virágok pedig kékes vagy rózsaszínűek, az alsó ajak sárga. A párta hossza kb. 2,5 cm. A makkocskák hossza 2-3 mm, barnák, vízzel érintkezve nyálkásodnak.

Júniusban, júliusban virágzik.

Meleget kedvelő növény, fényigénye nagy. Nedvességre főleg fejlődésének kezdetén van szüksége.

Hatóanyagai és felhasználása

Az illóolaj nyílt szénláncú alkoholokat és észtereiket tartalmazza. Legfontosabb alkotórésze a linalool és a linalilacetát, mely a koriander és a levendula illóolajában is hasonló arányban található, de e három faj illata teljesen eltérő a bennük levő egyéb terpének és azok oxigéntartalmú származékai miatt. Az illóolajat használják az illatszeriparban, de kozmetikai készítmények és külsőleges használatra szánt gyógyszerformák illatosítására is alkalmas. Gyógyfürdők alakjában nyugtató tulajdonságú, a levendulához hasonlóan terpénalkoholjai a bőrön keresztül felszívódnak és a belélegzett gőzök reflexes úton is hatnak.

Termesztése

Búza vagy korán lekerülő vetések után termeszthető, kétéves növényként. A mélyszántást rögtön az előve-temény betakarítása után kell elvégez- ni, ha ez nem történt volna meg, akkor ősszel 25-30 cm mélyen szántunk, majd boronálunk. A tél beálltáig a területet gyomtalanítjuk, boronáljuk, hengerezzük, ezt követően vetjük.

Ez a zsálya faj is meghálálja a műtrágyázást. Az alapszántásnál a következő adagokat ajánljuk: N-40, P-30, K-20 kg/ha.

Magról szaporítható. Közvetlenül a tél beállta előtt vetjük, amikor a talaj hőmérséklete 2 és 6 °C között van. Ilyen körülmények között csak tavasszal csírázik. A vetőmagszükséglet 7-9 kg/ha. A vetés mélysége 3 cm, a sorok közötti távolság 50-60 cm. Társnövényként kaporral termeszthető.

A gyomirtószerek közül többnyire diklór-fenil-metoxi-metil-karbamid tartalmúak használhatók (1,5-2 kg/ha, közvetlenül a vetés után) vagy diklór-fenil-dimetil-karbamid szerek a második évben, a fejlődés megindulása előtt (3,5-5 kg/ha).

Az első évi aratás után a szárakat 15-20 cm-es magasságban vágjuk le, a talajt soronként 8-10 cm-es mélységben lazítjuk. A második év tavaszán a területet legkésőbb április első feléig, a sorokra merőlegesen nehéz boronával járatjuk meg, 8-10 cm-es mélységben. Aratásra legmegfelelőbb a párta lehullásának időpontja és az első termések bámulása közötti állapot. A begyűjtött virágzatokat 5-6 órán belül a lepárló berendezésekhez szállítjuk. A hozam kb. 10 000 kg/ha friss virágzat, átlagosan 0,25% illóolaj tartalommal.