Kapcsos korpafű

Latinnév: + * Lycopodium clavatum L.
Családnév: Korpafűfélék családja (Lycopodiaceae)

+ * Lycopodium clavatum L.

Évelő, virágtalan növény, földön kúszó, méteres hosszúságot is elérő szárákkal, melyeket sűrűn borítanak szálkában végződő apró levelek. A főszár oldalágai 5-15 cm hosszúak, felemelkedőek, gyakran villásan elágazóak. Az ágakon fejlődnek kettesével, ritkábban hármasával-négyesével a sporofillum-füzérek az egészen apró pikkelyekkel borított szárrész csúcsán.

Erdők, főleg fenyvesek szélén, alhavasi, havasi réteken, sziklás helyeken terem. Ugyancsak e vidékeken terem a kígyózó korpafű.

Magyarországon mindkét faj védett, termőhelyeik többnyire természetvédelmi területekre esnek.

Augusztusban a füzérekből a spórák tömege szóródik ki (Lycopodii sporae). A füzéreket a teljes érés előtt levágják, napon, széltől védett helyen papírlapon szárítják, a spórákat kirázzák, az idegen részektől finom szitákkal különítik el. A sárgás, könnyű, az ujjakhoz tapadó, a víz felületén úszó spóratömeg nem nedvszívó, teljesen egyforma szemcsékből képzett, semleges, ellenálló, finom por. Hintőporok készítésére, gyógyszertárban előállított labdacsok (pilulák) felületének beszórására alkalmas, ezzel megakadályozható összetapadásuk.

A föld feletti részeket a népi gyógyászatban használják, de alkalmazásuk nem célszerű, mert változó mennyiségben alkaloidokat tartalmaznak (kb. 0,2%-ban főleg likopodint és dihidrolikopodint). Próbálták felhasználni dohányzás leszoktatására, mégpedig úgy, hogy 5 g zöld növényi részből 150 ml vízzel teát készítettek, ezt egy órával reggelizés után megitatták. Ennek hatására dohányzáskor émelygés, hányinger, szédülés lép fel, kb. egyheti kezelés után ellenszenv alakul ki a dohányzással szemben. Az eljárás nagy körültekintést igényel, nem ártalmatlan.

Még erősebb hatásúak a Lycopodium selago L. (syn.: Huperzia selago [L.] Bernh. föld feletti részei, ezeknél a spóratartók nem csoportosulnak füzérek alakjában az ágak csúcsain, hanem a levelek hónaljában képződnek. 5%-os vizes főzetének elfogyasztása után már néhány milliliter szeszes ital elfogyasztása után rosszullét lép fel, alkohol elvonókúrára csak szigorú orvosi felügyelet mellett, zárt intézetben használható.

A spórákat (Lycopodium) a homeopátiában használják.