Fekete áfonya

Latinnév: Vaccinium myrtillus L.
Családnév: Hangafélék családja (Ericaceae)

Vaccinium myrtillus L.

Kisebb termetű cserje, zöld, szögletes ágakkal, tojásdad, vékony, finoman fűrészelt élű levelekkel. A termés fogyasztható, kék bogyó, leve lilás. Hegyvidékeink növénye, fenyvesekben és erdőhatár felett gyakran tömegesen terem. Terméseit (Myrtilli fructus) augusztusban, a leveleit egész nyáron (Myrtilli folium) gyűjtik. Szokták a fiatalabb, leveles ágakat is értékesíteni.

A gyümölcs festékanyaga az antocianinok csoportjába tartozó mirtillin, mely a delfinidin monoglukozidjainak és ramnozil-glukozidjának elegye. A levelek cserzőanyagokat tartalmaznak (a vörös áfonya, Vaccinium vitisidaea leveleitől eltérően arbutin nem vagy legfeljebb csak nyomokban található bennük). Eredetileg a terméseket összehúzó (adstringens), antibiotikus tulajdonságaik alapján hasmenéses állapotok kezelésében használták; 3 evőkanálnyi szárított (aszalt) termést fél liter vízben főznek 10 percig, fél óra múlva szűrik, nem cukrozzák, esetleg kevés mézzel édesítik, az adagot egy nap alatt kell elfogyasztani. Másnap, ha szükséges, ismételhető. A termésekből előállított szeszes kivonatot, befőttet vastagbélgyulladásra (colitis) hajlamos személyek fogyaszthatják.

A termések jelenkori felhasználása igen sokrétű. Fokozzák a szem alkalmazkodóképességét csökkent erősségű fénnyel szemben, ezért alkalmasak a szürkületi vakság (hemeralopia vagy farkasvakság) kezelésére.

Fő javallatuk:

Szembevérzések utáni állapotok, a szem ideghártyájának elváltozásai (retinopathia), az érhártya és az ideghártya gyulladásai (corioretinitis), cukorbetegek látószervi árváltozásai. Előnyösen társítható A-provitamint tartalmazó növényi kivonatokkal vagy a csalánlevelek friss présnedvével, A-vitaminnal. A mirtillin javítja a gyűjtőerek (vénák) és a verőerek (artériák) falának rugalmasságát, legalábbis hozzájárul ennek fenntartásához, csökkenti a hajszálerek (kapillárisok) törékenységét (fragilitását), helyreállítja kóroson megváltozott áteresztőképességüket.

Hosszan tartó kezelésre javallják "érelmeszesedésben" (arteriosclerosis, aterosclerosis), vérzékenységi állapotokban, melyek az érfalak, hajszálerek elváltozásai miatt jelentkeznek (cirrhosis hepatis), a visszerek gyulladásában (phlebitis), illetőleg a vérrögképződés (thrombophlebitis) megelőzésére. Korlátlan ideig használható, az esetleges székrekedést az étrend szabályozásával előzhetjük meg; szükség esetén enyhe, ártalmatlan, nyálkatartalmú hashajtóval.

A fekete áfonya leveleiből (katechotanninokat és proantocianinokat tartalmaznak) étkezési tea készíthető, a teakeverék előállítására a szamóca (Fragaria vesca), a málna (Rubus idaeus) és a szeder (Rubus caesius) levelei is felhasználhatók. Vércukorszintet csökkentő hatása megbízhatatlan, de idősebb személyek könnyű lefolyású cukorbetegségében az alapkezelés kiegészítésére, folyadékpótlásra alkalmas. Figyelembe vehető mangán- és krómtartamának kedvező hatása is.

A hamvas áfonya (Vaccinium uliginosum L. és V. gaultherioides Bigelow) szárai nem szögletesek, bogyói nagyobbak, levük színtelen, fogyasztásuk során szédülés, gyomorpanaszok léphetnek fel.

Az észak-amerikai és az Európa egyes vidékein is termesztett, magasabb termetű, ép élű levelekkel és nagyobb termésekkel rendelkező Vaccinium corymbosum L. nem helyettesítheti a vadontermő fekete áfonyát.