Seprőzanót

Latinnév: Sarothamnus scoparius (L.)
Családnév: Hüvelyesek családja (Leguminosae, Fabaceae)

Sarothamnus scoparius (L.)

Kétméteres nagyságot elérő, zöld szárú cserje, melynek ágai felemelkednek vagy a földre terülnek. A levelek hármasak, virágzáskor jelentős részük rendszerint már lehullott a szögletes ágakról. A virágok pillangósak, sárgák, kb. 2 cm nagyok. A hüvelytermések feketések, pillás élűek. Eredetileg őzek és nyulak téli táplálékaként ültették, mert szárai kiemelkednek a hótakaró alól, télen is zöldek, alkaloidjai pedig az említett állatok számára nem mérgezőek.

Elvadult, meghonosodott, megtalálható napos hegygerinceken, sovány köves helyeken. Magyarországon csak a Nyugat-Dunántúlon a Nyugat-Bakonyig fordul elő vadon, másutt elvadulva teremhet. Talajok megkötésére is ültetik. A gyökerekben együttélésben fejlődő baktériumok megkötik a szabad légköri nitrogént, mely a többi növény részére hasznosítható formában a talajba kerül. Díszcserjeként is termesztik. Az ágakat (Sarothamni herba, Scopariae herba) virágzás előtt, májusban gyűjtik.

Fő alkaloidja a spártein (1-1,5%), ötgyűrűs kinolizidin vázas vegyület, mely szén-, hidrogén és nitrogén atomokból épül fel, szerkezetében nincs oxigén; cseppfolyós halmazállapotú, vízgőzzel lepárolható, sói viszont kristályosak. A seprőzanót ipari nyersanyag a spártein előállítására, melyet kinidin helyettesítésére rendelnek a szív ritmuszavaraiban, ritmuson kívüli korai összehúzódásai, illetve soron kívüli szívverés (extrasystole) esetében, egyes ingervezetési zavarokban: a nátriumion sejthártyáján keresztüli szállítását gátolja.

Adagja a spártein 0,3%-os vizes oldatából 3-szor 15-20 csepp naponta, hosszantartó kezelésre is alkalmas, más szívszerekkel társítható. Szeszes kivonat készítése, illetőleg rendelésekor kiszámítandó az adag, mely spárteinre viszonyítva legföljebb 0,15 g (adagonként) és 0,60 g (naponta). Vizes kivonatát 1 -2 grammból készítik, forrázatként (1/2-1 kávéskanálnyi aprított termékből), a napi adag ne haladja meg a 6-8 grammot. A spártein felezési ideje rövid. Szerepel vénák falára ható készítmények (venotonica) összetételében, javallják vénás pangásban (venostasis).

A nőgyógyászatiban és szülészetben a méh atóniás állapotaiban rendelik, a gyors hatás kiváltására bőr alá fecskendezik 0,02 g-ot tartalmazó, 1 ml-es steril oldatát, szívbántalmakban szenvedőknél ellenjavallt. Emelheti a vérnyomást, ezért szükség esetén (nem állandó jelleggel) alacsony vérnyomásos (hypotensio) betegeknek adagolják.

Terheseknél ellenjavallt.

Hasonlít hozzá a nálunk szintén díszcserjeként ültetett Spartium junceum L., a jeneszter, melynek zöld szárain nemcsak hármasán összetett, hanem egyszerű levelek is találhatók (a seprőzanót ágvégein is előfordulhatnak ilyen levelek), csészéje tövéig szeldelt.