Fehér zászpa

Latinnév: + Veratrum album L.
Családnév: Liliomfélék családja (Liliaceae)

+ Veratrum album L.

Egyike a legmérgezőbb növényeinknek.

Évelő, több évtizedes kort elérő faj, hengeres, függőleges, kb. 8 cm hosszú és 3 cm vastag, barna gyökértörzzsel, melynek felső csúcsán az előző évi levelek maradványai láthatók, alsóbb részein pedig nagyszámú 20-30 cm hosszú, kb. 3 mm vastag gyökerek. A gyökértörzsből nagy, kb. 30 cm hosszú és fele széles kerülékes levelek fejlődnek (emlékeztetnek a sárga tárnics leveleire!), ép élűek, az ívelt, hosszanti erek mentén redőzöttek, fonákukon pelyhesek, tőrózsát képeznek. A levelek hüvelyei zárt csövet alkotnak és szár benyomását kelthetik. A tulajdonképpeni szár csak 10-30 éves egyedeknél fejlődik ki, kb. 1,5 m hosszú, leveles, felső részében összetett virágzatot visel, az egyes virágok leple 6-tagú, kívül zöldesfehér (ritkábban sárgás). Júniustól augusztusig virágzik. A termés tok. A subsp. lobelianum (Bernh.) Rchb. lepellevelei mindkét oldalukon zöldesek.

Nyirkos réteken, mocsaras helyeken, erdei tisztásokon terem, főleg a hegyvidéken.

A fekete zászpa (Veratrum nigrum L.) virágai vörösesbarnák vagy sötétbíbor színűek, nyirkos erdőkben, száraz tölgyesekben, bokorerdőkben és vágásokban egyaránt előfordul.

A gyökeres gyökértörzset (Veratri rhizoma et radix) ősszel vagy tavasszal gyűjtik, a legelőjavítási munkálatokkal egy időben. A föld feletti részek eltávolítása után a gyökértörzseket mossák, majd napon vagy 45-50 °C-on szárítják. A száraz drog pora tüsszentő hatású, ingerli a nyálkahártyákat. Gyűjtése, mosása, szárítása, tárolása a kellő óvintézkedések szigorú betartásával történjék.

Háziszerként nem használható!

A drog 1% körüli mennyiségben szterinvázas, alkaloidszerű alkaminokat (protoveratrin, germerin, jervin) tartalmaz, ezekből a gyógyszeripar kórházi kezelésre szánt, erélyes vérnyomáscsökkentő készítményeket állíthat elő, melyeket csak akkor használnak, ha a szokásos szerekkel történt kezelés nem volt eredményes.

Mérgezéskor égető érzés jelentkezik a szájban, majd érzékelési zavarok (paraesthesia), heves fájdalmak, hasmenés, hányás.

Főleg a homeopátiában használják.

Az állatgyógyászatban, a kellő óvintézkedések betartásával, külső élősködők, például a Hypoderma bovis lárvák elpusztítására használják.