Borostyán

Latinnév: Hedera helix L.
Családnév: Borostyánfélék családja (Araliace

Hedera helix L.

A földön kúszó vagy léggyökereivel fákra, falakra, kőkerítésekre kapaszkodó faj. Örökzöld levelei sötétzöldek, bőrnenrűek, kopaszak, szögletesen 5 karéjúak, a virágzó hajtásokon tojásdadok és ép élűek. A virágernyők öreg példányokon kora ősszel jelennek meg, gömbösek, a párta zöldesfehér. A feketés bogyótermések a következő tavasszal érnek meg, mérgezőek. Kertekben, temetőkben ültetik is.

A levelek (Hederae helicis foliurrí) 5 gyűrűs triterpén szaponinjai (kb. 5%) közül a legnagyobb arányban a hederaszaponin C található, mely könnyen átalakul alfa-hederinné. A természetes fő szaponin, melyet hederakozid C névvel is jelölnek, a hedera-genin nevű oleanolsav-származékból és az ehhez kapcsolódó 5 cukormaradékból épül fel.

A szárítás során az eredeti szaponin-molekuláról a cukormaradékok részben leválnak, így jön létre az alfa-hederin nevű másodlagos glikozid. Hasonló átalakuláson megy keresztül a levelek begyűjtése után a kisebb mennyiségben található hederaszaponin B is, melyet hederakozid B-nek is neveznek, ennek aglikonja az oleanol-sav és szerkezete azonos az ugyanebbe a családba tartozó tajgabokor (Eleutherococcus senticosus) egyik hatóanyagával. A kevesebb cukormolekulát tartalmazó másodlagos szaponinok mérgezőbbek, mint az eredeti vegyületek.

A borostyánlevél teadrogként nem használható. Gyógyszeripari készítményei köpte tő (expectorans), nyákoldó (secretolytikus) és enyhe görcsoldó (spasmolytikus) tulajdonságokkal rendelkeznek, utóbbi főleg a hörgőkben érvényesül. A gyógyszereket javallják hörghurutban (bronchitis), főleg görcsös, kínzó köhögés esetében, szamárköhögésben (pertussis). A pontosan adagolható gyári készítmények alkalmasak csecsemők és kisgyermekek kezelésére is.

A hederaszaponinok laboratóriumi körülmények között gátolják egyes baktériumtörzsek és kórokozó gombák fejlődését (antibacterialis és antimycotikus hatás), ilyen tulajdonságokkal rendelkeznek a levelekben található falkarinon és falkarinol nevű polünek (poliacetilén-származékok) is.