Tarackbúza

Latinnév: Agropyron repens (L.) Beauv.
Családnév: Pázsitfűfélék

Agropyron repens (L.) Beauv.

Évelő fű, néhány méter hosszú, elágazó tarackokkal. A tarackok csomói közötti távolság kb. 5 cm. Átmérőjük mindössze 2-3 mm, sárgásak, felületük sima és fényes, közepük üreges. A csomókból hártyás allevelek és járulékos gyökerek fejlődnek. A földfeletti szárak hengeresek, tagoltak, nagy számban képződnek, hosszuk elérheti az 1 m-t. A levelek szálasak, érdesek, 1 cm-nél nem szélesebbek. A virágzat egy lapos kalász, a kalászkák zegzugos tengely két oldalán fejlődnek. Szemtermése van. Júliustól augusztusig virágzik.

A tarackbúza közönséges gyomnövényként megtalálható vetésekben, homokos vagy agyagos dombokon, akácosokban. Nem tévesztendő össze más, hozzá hasonló füvekkel, például a perjével (Lolium perenne). Egyes országokban a csillagpázsit (Cynodon dactylori) gyökértörzsét is használják, ez is gyakori füveink közé tartozik, mely könnyen felismerhető 3-4 ágú, csillagos virágzatairól.

A tarackbúza gyökértörzsét (Graminis rhizoma) legcélszerűbb a parlagok feltörése vagy szántás után gyűjteni. A napon vagy 30-40 °C-on szárított tarackokat a pikkelylevelek eltávolítása céljából átdörzsölik, majd fújtatják. A száradási arány 2,5:1.

Vízben oldódó szénhidrátokat (poliszacharidokat), nyálkaanyagot, esetleg szaponinokat is tartalmaz. Kis hozammal előállítható belőle egy illékony párlat, melyben egy hármas kötéseket tartalmazó, az acetilénszármazékok közé sorolható szénhidrogén (poliin) található. Ártalmatlan, enyhe vizelethajtó drog, melyet egymagában ritkán használnak, általában egyéb növényi diuretikumokkal társítják. Gyenge vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkezik. Az egyszeri adag a szokottnál nagyobb, 5-8 gramm (3-5 kávéska-nálnyi egy csésze vízre).

A tarackbúzát, valamint a széna összetételében szereplő különböző fűféléket ("szénavirág", Graminis flos) gyógyfürdők készítésére használják, főleg reumás bántalmak kezelésére. Ilyenkor kb. 500 grammnyi mennyiséget forráznak le 3-4 liter vízzel, körülbelül egy percig főzik, majd 15 percig állni hagyják. Ezt követően vásznon szűrik és hozzáadják a fürdővízhez. A betegek a kezelés után egyenletes melegben, egy órát ágyban pihennek.