Eukaliptusz

Eucalyptus globulus

Ausztrália és Tasmánia vidékéről származik. Megtalálható minden Földközi-tenger melléki országban. Illóolaját, amelyet leveleiből, desztilláció útján nyernek, csaknem minden illóolaj-keverékben, mint regulatort (hatásszabályozót) alkalmazzák. A légúti megbetegedésekre kifejtett rendkívüli hatását már az ókorban is jól ismerték.

HATÁSAI:

Működésszabályozó. Antiszeptikus, fertőtlenítő. Légzéskönnyítő, nyálkaoldó. Erősítő. Vizelethajtó.

HASZNÁLATA:

Belsőleg:
Antiszeptikus hatását különösen a légutak és a vizeletkiválasztó rendszer megbetegedései esetén használjuk fel. Légúti megbetegedések esetén, különsképpen bron-chitis, tüdőtuberkulózis, torokgyulladás, erős köhögés, asztma. A húgyutak fertőzéses megbetegedései, kiváltképpen a kólibaktériumok által okozott fertőzés esetén hatásos. Vércukorszint szabályozása. Lázcsillapítás. Köszvény ellen. A bélrendszerben lévő élősködők ellen. Féregűző.Idegi, fizikai kimerültség ellen.

Külsőleg:
Dezodorai. A bőrön lévő élősködőket elpusztítja. Rovarcsípés fájdalmait enyhíti. Tetűirtó. Illata elriasztja a csípős rovarokat. Inhalálással a légúti megbetegedéseket, valamint a homlok- és arcüreg-gyulladást gyógyítja. Nyomtalanul eltünteti a ruhából a kátrányfoltokat és a golyóstolltinta foltjait.