Pajaputi

Melaleuca leucadendron

Ausztrália, Molukka, Jáva, Celebes, Fülöp-szigetek, Malajzia földjéről való. Illóolaját vízgőz-desztilláció útján a növény leveleiből és rügyeiből nyerik.

HATÁSAI:

Fertőtlenítő. Működésszabályzó. Görcsoldó. Fájdalomcsillapító.

HASZNÁLATA:

Belsőleg:
Krónikus légzőszervi gyulladások, krónikus torok-, hangszálgyulladás, vastagbélgyulladás, vérhas, általános gyengeség, gyomor- és bélgörcs, idegességből eredő hányás, görcsös, fájdalmas havivérzés, asztma, köszvény, epilepszia, hisztéria, idegi eredetű fantomfájdalmak, bélférgek esetén. Egy evőkanál mézbe, vagy egy mokkáscukorra egykét cseppet naponta háromszor étkezés után magunkhoz venni. A szájunkat addig nem nyitjuk ki, amíg a méz, illetve a cukor szét nem olvadt a szánkban, és le nem nyeltük a cseppeket!

Külsőleg:
Horzsolások, sebek (alkoholos oldatukkal kezeljük). Reumatikus fájdalmak (alkoholos oldatban vagy kenőcsben oldva bedörzsölni). Kezdődő torok- és hangszálgyulladás esetén inhalációval segít. Lyukas fog esetén egy cseppet a lyukba. (Ez csak a fájdalmat csillapítja, nem mentesít a mielőbbi fogorvosi kezelés alól!) Fülfájdalomkor egy cseppet a vattára cseppenteni, és a fülbe helyezni. Bőrbetegségek (kiváltképp pikkelysömör) esetén a kenőcsben oldott cajaputi-cseppek bedörzsölve igen hatékonyak.