Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok rendszeres bevitele a szervezetbe a táplálkozással történik. Amennyiben egy adott kémiai elemből hiány lép fel, azt pótolni kell (a meszet, a vasat, a rezet stb.).

Utalunk néhány droggal pótolható ásványi anyagra.

? A kálium hiányát okozhatják egyes kórfolyamatok, hasmenés, ismételt hányás és egyes gyógyszerek. A káliumhiány izomgyengeségben (adinamia), nyelési nehézségben, szívgyengeségben nyilvánulhat meg. A kálium a leggyorsabban és állandóan ürölő elemek közé tartozik, ezért folyamatosan szükséges pótolni. Erre kiválóan megfelelnek a gyümölcslevek. Normális táplálkozási viszonyok mellett napi 2-5 g kálium kerül a szervezetbe.

Annak ellenére, hogy a növényi részek sok (1-4%) káliumot tartalmaznak, a gyógyszerként használt drogok meny-nyisége túl kicsi ahhoz, hogy a szükségletet fedezzék. Mivel lényegesen több kálium van bármelyik gyógyteá-ban, mint az ivóvízben vagy az ásványvizekben, fogyasztásukkal pótolhatjuk a káliumot a szervezetben. Viszonylag sok káliumot tartalmaz a pár-lófű (Agrimonia eupatoria; 1,5-2%), az erdei mályva (Malva sylvestris; 2,2-3,2%), a kék iringó (Eryngium planum; 2,6-3,2%), de főleg a pitypang (Taraxacum officináié; 3,5-3,9%). Az általunk atomabszorpciós spektroszkópiával mért értékeket adtuk meg, ezek meghatározott talajtani viszonyokra és az idézett fajok leveleire vonatkoznak. Ha étkezési teaként párlófüvet használunk, napi 25 g drogból készült forrázatával 0,5 g káliumot juttatunk a szervezetbe.

? A szervezet nátriumigénye csak 1-2 g (nátriumkloridban kifejezve), ezt bőségesen biztosítják az állati eredetű élelmiszerek. Ha viszont a nátrium ürítése gátolt, vagy túlzott fogyasztása hozzájárul a magas vérnyomáshoz, úgynevezett gyümölcsnapok iktathatok a beteg étrendjébe, mert a növényi részekben mindig lényegesen kevesebb nátrium van, mint kálium. A növényi vizelethajtók előnye, hogy az elenyésző nátriumbevitel és a fokozott ürítés mellett káliumot juttatunk a szervezetbe.

A nátrium esetében nem a bevitelen van a hangsúly, hanem ellenkezőleg, nátrium negatív elektrolit egyensúly kialakításán, illetve kiürítésének előmozdításán.

? Egy felnőtt napi magnéziumszükséglete 0,2-0,5 g. A szívműködés a kálium mellett megfelelő mennyiségű magnéziumot is igényel. Szájon át adagolva a szívritmus egyes zavarai és koszorúér-bántalmak esetén rendelik. A csipkerózsa (Rosa sp.) álbogyójában átlag 2% magnézium található, jól felszívódó, karbonsavas sói formájában.

? A nyomelemek közül a cink több enzim felépítésében vesz részt, a napi szükséglet 10-15 mg. Ez a mennyiség megtalálható 200 g erdei mályva (Malva sylvestris) vagy palástfű (Alchemilla sp.) levelében. Az egész szükségletet vizes kivonattal nem fedezhetjük, de a napi 25 g drogból készített forrázattal a szükséglet 1/5 részét biztosíthatjuk, ami kiegészíti a táplálkozás során bevitt mennyiséget.