Vitaminok

A vitaminok csoportjába teljesen eltérő szerkezetű és hatású vegyületeket sorolnak, melyek egy része vízben oldódik (a B-vitaminok, a C-vitamin), a másik része viszont zsírokban (az A-, D-, E-, F-vitaminok).

A gyógynövények mindig tartalmaznak különböző vitaminokat, de ezeket ritkán tekinthetjük hatóanyagoknak, mert olyan kis mennyiségben vannak jelen, hogy szerepük elhanyagolható.

A vitaminok az emberi szervezetben jól meghatározott szerepet töltenek be, nélkülözhetetlenek egyes életfolyamatok lezajlásához, ezért elégtelen bevitel esetében hiánybetegségek léphetnek fel. Az élelmiszerekkel jutnak a szervezetbe, egy részüket a bélflóra is termeli (a B-vitaminok csoportjába tartozókat).

A legtöbb gyógynövény vitamintartalmát azért sem tekinthetjük hatóanyagnak, mert a drogból sokkal kisebb mennyiséget adagolunk, mint amennyit élelmiszerekből elfogyasztunk, ezért nem a különböző növényfajok részeinek százalékban kifejezett vitamintartalmát kell szem előtt tartani, hanem a szervezetbe juttatott összmennyiséget. A szervezetünknek C-vitaminból van a legtöbbre szüksége. A C-vitamin nem halmozódik fel, ezért rendszeres bevitele fontosabb, mint az ideig-óráig felhalmozódó, zsírokban oldódó vitaminoké. A fűszerpaprika sok C-vitamint tartalmaz, a burgonyagumó viszonylag keveset; előbbiből viszont elhanyagolhatóan kevés az elfogyasztható összmennyiség az utóbbihoz viszonyítva.