Rozmaring

A nagy német természetgyógyász, Kneipp, a rozmaringot kedvenc gyógynövényei közé sorolta vérkeringést fokozó tulajdonságai miatt.

Az ajakosok családjába tartozó rozmaring (Rosmarinus officinalis) cserépben nevelve 30, szabadban 60 cm nagyságú, de a mediterrán országokban fává Is növekedhet. A déli népek kedvelt fűszere, de csínján kell vele bánni, mert enyhén kámforos, kesernyés íze elnyomhatja a többi fűszer ízét, illatát. Az ókorban olaját szívesen használták kozmetikai célokra, valamint a holttestek balzsamozására. A rómaiak a rozmaringmézet oly nagyra értékelték, hogy csak Jupiter ehetett belőle.

Egy kávéskanálnyl rozmaringból forrázással készített teája javítja az emésztőrendszer működését, csökkenti a felfúvódás tüneteit, enyhíti az alacsony vérnyomás okozta kellemetlenségeket. A virágos hajtásokból nyert illóolaj frissítő, baktérium- és gombaölő hatású. Serkentőleg hat a központi idegrendszerre és a vérkeringésre, enyhíti az izomfájdalmakat.

Régen a húsvéti locsolkodáshoz rozmaringból készítettek szagos vizet, de kozmetikai célú felhasználása ennél jóval szélesebb körű. Bőrtisztításra a következő lemosót használhatjuk: egy evőkanálnyi rozmaringlevelet és egy narancs héját 2,5 dl vízben 10 percig főzünk, majd leszűrjük, és felhasználásig hideg helyen tároljuk.

Korpásodás ellen jól bevált a rozmaringos hajöblítő: egy marok rozmaringot tegyünk serpenyőbe, és öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. 10-15 perc forralás után kihűtjük, s olyan edénybe szűrjük, amelybe előzőleg pár csepp búzacsíraolajat vagy más növényi olajat tettünk. A megmosott hajat öblítsük le vele, majd tiszta, langyos vízzel.

További információ: <gyogynovenyek.com