Egészséges a szója?

A tofu évekig a egészséges ételnek számított, ám az utóbbi időben negatív felhangú cikkeket olvashatunk róla.

Kávé kizárólag szójatejjel, bolognai szójakockából és joghurtok, kakaós készítmények szintén a szinte varázserővel felruházott kis babszemből. A szójakészítményeket már régóta azokhoz az élelmiszerekhez soroljuk, amelyek az egészségére valamit is adó nők étlapjáról sem hiányozhatnak. Bár az európai szója-fogyasztás még messze elmarad az ázsiai példától, a tendencia egyértelmű növekedést mutat az ?öreg? kontinensen is.

Az utóbbi időben számos tanulmány látott napvilágot, amelyek az eddigiekkel szöges ellentétben azt állítják, hogy a szójatej és a tofu ártalmas is lehet egészségünkre. A növényi anyagokból előállított másodlagos termékek - az eddigi kutatások szerint - rontják a memóriát, feledékennyé tesznek, de emellett a daganatos megbetegedések kialakulásához is hozzájárulhatnak, a férfiaknál pedig nemzőképtelenséget is okozhatnak.

A következő összeállításban olyan szakemberek jutnak szóhoz, akik hosszú ideig foglalkoztak e terület kutatásával, és ennek megfelelően a legfontosabb kérdésekre egyértelmű választ adhatnak.

Miből állnak a szójatermékek?

A szója nem más, mint maga a szójabab, ami a hüvelyes növények közé tartozik. Nagyon nagy a B-vitamin- és többszörösen telítetlen zsírsav-tartalma, emellett gazdag kalciumban, valamint a sejtjeink védelmére szolgáló olyan mikro-tápanyagokban, mint a folsav és a szelén.

Különféle ásványi anyagból (magnézium, mangán, vas, cink, egy halom, biológiailag értékes fehérjeféle) is jelentős a tartalma, és nem mellesleg egyetlen gramm koleszterin sem lelhető fel benne.

A szójabab finomítva, tofu (szójatúró) formájában, tempehként (fermentált, főtt szójamassza), illetve szójatészta, -szósz, -tej, -csíra és -joghurt formájában kerül asztalunkra. A szójaolaj - akár a főzés során felhasználva, akár salátákra öntve - különösen gazdag az egészségünk számára fontos telítetlen zsírsavakban.

Számos nemzetközi tanulmány értekezik a szójafogyasztás emésztéssegítő és vérzsír-csökkentő hatásáról. A vegetáriusok számára a szója az egyik legfontosabb fehérje-forrás - hangsúlyozza Antje Gahl, a Német Táplálkozástudományi Társaság egyik szakértője.

A fogyasztóknak mindössze egyetlen dolgot kell szem előtt tartaniuk: a szója másodlagos növényi anyagokat - úgynevezett izoflavonokat - tartalmaz, amelyről állatkísérletekben bebizonyosodott, hogy nem csak a daganatos megbetegedés kialakulását gátolják, hanem bizonyos körülmények között ezzel éppen ellentétes- tehát rákkeltő - hatást is produkálhatnak.

A "Food and Drug Administration - FDA? elnevezésű egyesült államok-béli egészségügyi szervezet 50 egymástól független tanulmány kielemzése után napi 25 grammban határozta meg a naponta kockázatok nélkül fogyasztható szójaprotein mennyiségét. Ez körülbelül 300 gramm tofunak vagy 800 ml szójatejnek felel meg. Kis gyermekek esetében ellenjavallt

Aki a fehérjebevitelt szójatermékekkel szeretné szervezete számára biztosítani, a hüvelyes növény fogyasztásával jót tesz egészségének - hangsúlyozza Manfred Metzler, a Karlsruhei Egyetem Élelmiszeripari Intézetének professzora. ?Ugyanakkor kisgyermekeknek nem ajánlott, az ő esetükben minden szülőt lebeszélnék róla.? Metzler figyelmeztetéséhez a berlini központú Német Nemzeti Kockázatelemző Intézet is csatlakozik: a csecsemők esetében kizárólag orvosi rendelvényre fogyasztható bármiféle szójatermék, ugyanis számos állatkísérletben derült ki, hogy az egyik, a szójában is megtalálható, hormonhoz hasonló funkciójú anyag fogyasztása a belső neki szervek és az immunrendszer elváltozásához vezethet?.

Mi van a férfiakkal?

Mint számos jelentés esetében, úgy most is kellően kritikusan kell fogadnunk azt a híresztelést is, miszerint a szója a spermiumok számát is csökkenti. Bár számos értekezés jelenti ezt ki egybehangzóan, a szakértők szerint a kutatás módszere nincs eléggé tudományos módszerekkel körbebástyázva.

A spermiumok köztudottan nagyon nagy számban termelődnek az egészséges férfiak szervezetében. Még ha a szójafogyasztásnak van is csökkentő hatása, a milliónyi hímivarsejt esetében ez a csökkenés elhanyagolható, s a férfi termékenysége gyakorlatilag változatlan? - mondja Helmut Heseker táplálkozáskutató, a Paderborni Egyetem szójaszakértője, akinek kijelentését figyelembe véve azt is elfelejthetjük, hogy a férfiak szójafogyasztása hatásos fogamzásgátló módszer lenne?

Szójából nyert gyógykészítmények

A szójafitohormon-tartalmú gyógykészítmények széles palettájával találkozhatunk a kereskedelmi forgalomban megtalálható kínálatban. Ezek leginkább a változó korral járó panaszokat, illetve a csontritkulás kockázatát hivatottak orvosolni.

Bár az e területtel foglalkozó tanulmányok nem vethetők össze közvetlenül, mivel az egyes készítmények összetétele és izoflavon-tartalma eltérnek egymástól, az összes tudományos értekezés megállapításait figyelembe véve nem túl pozitív a szójából nyert gyógykészítmények megítélése.

Elég sok tényező utal arra, hogy a hormonfüggő rákos megbetegedések kialakulásának kockázata a növényi ösztrogéntartalmú táplálék-kiegészítők hosszú távú fogyasztásával tovább nőhet" - mondja Metlez professzor a termékekről.

Ennek megfelelően a legtöbb szakember lebeszéli róla a változókorban lévő, vagy emlőrákban szenvedő női pácienseit a szója alapanyagú gyógykészítmények szedéséről. Azt azonban le kell szögezni, hogy a szója, tofu és társainak fogyasztása semmiféle kockázatot nem jelent, mivel a flavonokból ilyen módon csak csekély mennyiség jut szervezetünkbe.

Forrás: webbeteg.hu